Pilgrimsvandring med KG Hammar

I samband med Gotlands kyrkovecka genomfördes en mycket uppskattad tre dagars pilgrimsvandring på Storsudret, en vandring i fredens tecken.

En pilgrimsvandring är en inre resa. Här är det inte ett mål som hägrar, eller botaniska studier längst med de stigar man vandrar. På en pilgrimsvandring är det vägen som är mödan värd och det du lär dig är ökad insikt om dig själv, dina egna värderingar och förhoppningsvis så får du möjlighet att ompröva även en del av dem.

KG Hammar, ärkebiskop emeritus, gav de drygt 20 deltagarna, under de tre dagarnas vandring, tio olika ord att tänka på. Ett ord och en introduktion. Temat var fred, den fred som måste börja djupt inne hos oss alla och envar.

- Tänk nu på detta i 15 minuter, hur berör det dig och hur agerar du? uppmanad KG Hammar oss till och bad oss att nu gå på led och inte prata med varandra.

Det sensommar fagra landskapet blev en vacker kuliss till tankar på hur jag ser på medmänniskor och på vår natur och andra angelägna tankebanor som om vi bara är tillräckligt många som får dessa insikter med all säkerhet kan förändra värden. Det är stort.

Nästa år blir det sannolikt ett nytt tillfälle att vandra. Häng med!