Foto: Ida Bergenholtz

Sommarlovet kändes så mycket roligare

Några av förra årets sommarkonfirmander på Näset berättar varför de valde att bli konfirmander och hur de upplevde sin konfirmandtid, såhär med lite perspektiv. Texten publicerades också i tidningen Våga våren 2021.

Varför anmälde ni er till konfa?

Jennifer: För att jag och mina vänner tyckte att det skulle vara kul att göra någonting helt nytt tillsammans och få lära känna nya vänner.

Oscar: Jag ville dels lära mig mer om tro men också lära känna nya människor. Man ska inte glömma konfapresenterna heller.

Wilma: Jag ville ha nått att göra på sommaren och konfirmationen verkade som en bra idé då man fick träffa väldigt trevliga personer och dessutom lära sig lite mer om kristendomen, sicken kombo!

Hugo: Haha, ja det är ganska roligt för jag hade tänkt lite då och då på att börja i konfa för det var många kompisar som skulle gå och jag hade även fått höra att det är en ”höjdpunkt vid 15-årsåldern” så jag hade det lite i åtanke också. Och mamma var på och frågade typ tio gånger och då svarade jag jo, ja, kanske, nej eller vet inte. Men sen var det en skoldag som jag blev körd och vi hämtade upp en kompis. Så då frågade min mamma om Carl skulle gå på någon konfirmation. ”Ja, jag ska gå på Näset” svarade Carl. Så började han rabbla upp massa fler kompisar som skulle gå där. Så då sa jag, ”Aa, jag tror också jag vill gå där mamma”. Men då sa hon att det var försent och att anmälan skulle man gjort för länge sen. Och då svarade jag ”men kan du kolla om man kan anmäla sig fortfarande” ”Ja ja... får se vad jag kan göra” svarade hon tillbaks. Någon vecka senare fick vi mail om att jag kommit med i konfagruppen och då blev jag glad och tänkte att det här blir intressant. Något nytt, nya vänner, roliga och häftiga saker att se framför sig. Så det var mäktigt att höra att jag var med.

Vad hade ni för tankar och förväntningar i förväg?

Karolina: Jag hade inga specifika tankar men hoppades på att få träffa nya vänner och ha det roligt.

Jennifer: Jag hade hört av andra som konfirmerades att det var väldigt roligt och mycket mer intressant än vad man trodde. Det håller jag med om nu och jag har fått lära mig massa nya saker!

Wilma: Jag fick höra från många andra som redan hade konfirmerat sig att konfirmationen var en av det bästa händelser dom varit med om, så jag var ju bara tvungen att testa.

Oscar: Jag tänkte egentligen att det kanske kunde bli lite långtråkigt med en massa lektioner och prat hela tiden, men så blev det inte alls!

Har du något särskilt minne från konfirmationstiden?

Wilma: Jag har många roliga minnen, speciellt från lägren. Jag kommer nog inte glömma när en av konfirmationsledarna fick 20 stycken tonåringar att hoppa upp och ner och säga ”gött härligt” flera gånger i rad.

Oscar: Bussresan hem från lägret var otrolig, hela bussen körde allsång och alla gick loss hela vägen hem.

Hugo: Allting med konfatiden var så sjukt roligt men om det är något speciellt så var det nog när vi åkte till Skara på läger. Där hade vi det sjukt kul, fick lära känna alla bra, bodde på hotell, badade, solade, spelade fotboll. Både bussresan dit och hem var fantastiska. Just där och då levde man verkligen livet så det är ett minne som jag har starkt i huvudet. Det var sjukt kul, vill bara göra om det.

Hur kändes konfirmationsdagen?

Karolina: Det var en minnesvärd dag som jag fick dela med mina vänner.

Wilma: Man var glad och taggad men samtidigt lite dyster för att konfirmationen var slut.

Oscar: Det var en speciell känsla. Vi stod där i kåporna i 30 grader, alldeles genomsvettiga och nervösa. Det var både jättekul och spännande att äntligen få bli konfirmerad, men även lite tråkigt att man inte skulle få träffa de andra lika mycket längre.

Vad var det bästa?

Karolina: Det bästa var nog att få träffa nya människor och det var väldigt bra ledare som brydde sig om oss.

Wilma: Att vara på läger med massor roliga personer och alla aktiviteter. ”Fånga flaggan” var min favorit för jag vann! Och den härliga känslan när vi satt i kyrkan på kvällen med tända ljus.

Oscar: Lägret helt klart. Vi hade extremt roligt. Man hängde med varandra hela dagarna, badade, skrattade och hade bara jättekul hela tiden.

Hugo: Snabbt och enkelt svar: ALLTING!

Skulle du tipsa andra att konfirmera sig?

Jennifer: Ja det skulle jag verkligen! Sommarlovet kändes så mycket roligare och lägren kommer jag att minnas länge! Man får massa nya kompisar, gör roliga aktiviteter med varandra, får lära sig mycket nytt och gå på många olika gudstjänster. Många tror att konfirmationen tar upp en stor del av ens sommarlov men i själva verket gör den sommaren bara bättre!

Karolina: Ja, för jag har bara bra minnen från min konfirmationstid.

Hugo: Vänta inte utan ta chansen, en sån här chans får du bara en gång i livet. Och jag lovar den vill du inte missa. Konfirmationen har gett mig sjukt bra ”nya” vänner och ett bättre förtroende. Detta gjorde mitt liv så mycket bättre. Har säkerligen glömt nämna saker, det var så mycket mer vi gjorde men det tänker inte jag säga, det tänker jag att du får uppleva själv när du börjar i konfirmationen.

Oscar: Det skulle jag! Det är en jätterolig och lärorik tid där du samtidigt som du lär dig mer om kyrkan får ha otroligt roligt och lära känna nya vänner!

Wilma: JAA! Man får tillbringa tid med nya personer och grymma ledare, vem vill inte det?

Frågor: Ida Bergenholtz
Foto: Ida Bergenholtz
Bildtext: Kvällsbad på Flämslätts lägergård.