Foto: Henrik Mill

Nu blir det lättare att hitta gravarna på våra kyrkogårdar

Nu blir det lättare att hitta till gravarna på våra kyrkogårdar, oavsett om du söker på nätet eller besöker en kyrkogård. Tack vare att Svenska kyrkan Västerås är anslutna till söktjänsten Svenska gravar kan du nu söka i databaser med information om gravar och gravsatta på våra 23 kyrkogårdar.

 

Självklart kan du även söka gravar och gravsatta på ett stort antal kyrkogårdar runt om i Sverige. Databasen har idag information om närmare 3 miljoner gravsatta.

- Vi har anslutit oss för att underlätta för alla som besöker våra kyrkogårdar varje år. Många vet självklart var deras anhörigas gravar ligger. Men det är också vanligt att du som inte själv bor i Västerås men har anhöriga eller vänner som är begravda här behöver hjälp att hitta till graven och då vill vi självklart förenkla så mycket som möjligt. Vi har även anslutit oss till en karttjänst som gör att du som söker i databasen även kan få upp en kartbild över kyrkogården du vill besöka för att enkelt se var graven du söker finns, förklarar Eva Carlin, kyrkogårdschef.

Du hittar databaserna på www.svenskagravar.se men du kan även hitta den via https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/gravratten . Du kan hitta nästan alla gravar på Västerås kyrkogårdar på detta vis.

- Det känns självklart väldigt positivt för oss att veta att vi nu kan erbjuda hjälp och stöd i att hitta till rätt grav dygnet runt. Vi vet att tjänsten också är väldigt efterlängtad av släktforskare, som nu får lättare att hitta informationen de söker, avslutar Eva Carlin.

Självklart kan du även i fortsättningen kontakta kyrkogårdsförvaltningens expedition för att få hjälp med frågor och funderingar.

Du når oss på 021-81 40 00 på vardagar mellan kl. 10-15. Vi har lunchstängt mellan kl. 12.30-13.15. Det går också bra att maila till vasteras.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se

 

Svenska gravar hjälper dig söka gravsatta runt om i Sverige

Svenska gravar är en internetbaserad söktjänst för nationell sökning av gravsatta på 72 kyrkogårdsförvaltningar runt om i Sverige. Här har allmänheten och andra intressenter kostnadsfri tillgång till att söka i databaser med information om närmare 3 miljoner gravsatta.