Startfältet

Musikfestivalen bjuder på tio nyskrivna, livstolkande musikbidrag. Ett av dem ska röstas fram till vinnare och belönas med 25 000 kr och äran.

1. Så ett frö

Text & musik: Lindie Boström

Lindie Boström är musik- och ungdomspedagog i Lundby församling i Göteborg. Hon skrev ”Så ett frö” till en konfirmandkampanj. Sången handlar om skapelsen, mångfald och om att hitta sin tro. Om att vi alla har ansvar för oss själva och vår framtid och vårt eget agerande, särskilt nu i en tid av rasism och främlingfientlighet. Bidraget framförs av Lindis syster, Mimmi Carlström.

2. Varken död eller liv

Text & musik: Johan Drejare 

Johan är ursprungligen västerbottning som hamnat i vackra Övik med sin familj. Han är en föräldraledig församlingspedagog som gillar att göra musik på svenska. "Varken död eller liv" är skriven i ljuset (eller mörkret) av förra höstens oroligheter och rasism. Bidraget framförs av Johan.

3. Vi är

Text & musik: Lina Adolphson

Lina Adolphson är kantor, gospelkörledare, sångerska och låtskrivare och bor i byn Rölö i Västmanland. Hon skriver gärna om naturen och det andliga speglat i den. Med ”Vi Är” vill Lina förmedla att vi alla är del av samma helighet; att allt liv egentligen är enat och evigt, och att det är en fantastisk kraft till glädje och framtidstro. Bidraget framförs av Linda. 

4. Det kunde vara jag

Text: Ann-Charlotte Lundgren 
Musik: Elisabeth Bergenstråhle

Ann-Charlotte är sjukhuspräst och bor i Kungälv. Elisabeth jobbar med musik i olika former och finns i Göteborg. Tillsammans har de skrivit många låtar och till och med hela musikaler. Martin Luther Kings citat ”Så länge en människa är ofri är alla människor ofria”, finns som en botten i ”Det kunde vara jag”. Texten skrevs för några år sedan men känns allt mer aktuell, tycker de Ann-Charlotte och Elisabeth.  Bidraget framförs av Elisabeth. 

5. Tänk om

Text & musik: Simon Östling

"Tänk om" är en konsekvens av Simon Östlings - och många av hans medmänniskors - frustration kring de orättvisa levnadsvillkor i världen och ojämlika förutsättningar när det gäller levnadsstandard. Simon har valt att skriva sången ur ett barns synvinkel i ett försök att skapa förståelse för problemet bland både barn och vuxna. Bidraget framförs av Elsa, Juni och Neo Östling.

6. Vi är ett med allt som lever

Text:Marianne Bokblad  
Musik:Linda Sandström

Marianne är körsångare och textförfattare från Söderköping. Hon skrev "Vi är ett med allt som lever" efter en miljödag för Linköpings stifts förtroendevalda. Linda är kantor och körledare i Dalvikskyrkan i Jönköping. Anders Frostensonstiftelsens Psalmskola har inspirerat henne att tonsätta flera av Mariannes texter. Bidraget framför av Therese Wiberg och Voices of June. 

7. Mina hjärtslag

Text & musik: Torbjörn Olofsson

Torbjörn jobbar i Nylöse församling i Göteborg. Han började sin bana inom församligen med att arbetsträna. Han blev därefter praktikant och slutligen också anställd. ”Det har blivit mindre av ett jobb och mer av en slags utveckling av mig som människa”, säger Torbjörn. Bidraget handlar om Torbjörns egen resa att hitta till Gud, som fortfarande pågår i alla högsta grad. Bidraget framförs av Torbjörn.

8. Då vet jag vad himlen är

Text: Ulrika Rhodén
Musik: Kerstin Andeby

Ulrika och Kerstin är kollegor i Barnens Katedral, Bibelberättelsernas Hus i Karlstad. Ulrika arbetar som pedagog och Kerstin som musiker/pedagog. I Bibelberättelsernas Hus är de båda del av ensemblen som varje år sätter upp en dramatisering av bibelberättelser. Arbetet innebär att skriva låtar såväl som att sjunga och skådespela. Deras bidrag framförs av Kerstin, som bland annat är upphovskvinnan bakom den omåttligt populära barnsången "Krokodilen i bilen" och även varit med i svenska Melodifestivalen vid tre tillfällen. 

9. Sprid ljus omkring dig

Text & musik: Christina Wermelin Elgbro

Christina är kantor i Älvdalens församling och inspirerades att skriva låten när det kom femhundra flyktingar till Älvdalen och hon mötte dem i kyrkan och i affären. Texten handlar om att stanna upp, säga hej och inleda ett samtal, trots språkförbistring och sprida ljus. Christina har tillägnat sången Maria Barke Tegnér, eftersom hon "är en människa som sprider ljus omkring sig". Det är också Maria som framför bidraget. 

10. Vi har ett uppdrag - uppdraget är vi

Text & musik: Dan Rosengren 

Dan är en låtskrivande pedagog som just nu arbetar som musiker i Brålanda pastorat. Där leder han bland annat sånggruppen Uppdraget, som skall framföra hans bidrag. Sångarna är 11-12 år gamla och har varit delaktiga i skapandet av både låt och koreografi. Denna gospeldoftande poplåt vill på ett naturligt sätt förena allvar med glädje och hopp med kamp. Den är skriven utifrån temat ”fri att förändra” och vill inspirera i uppdraget att vara ljus i världen, utifrån de vi är och de gåvor vi har.