”Kyrkovalet är ett jätteroligt projekt”

Nyhet Publicerad Ändrad

Systemvetare Victoria Hedberg lämnade telekom-branschen för ett efterlängtat jobb i Svenska kyrkan. Nu projektleder hon kyrkovalet för första gången.

I det tillfälliga valkansliet på Östra esplanaden 9 står kartongvis med valsedlar, kuvert, informationsaffischer och valsedelspåsar. Ett årslångt projekt är snart i mål för projektledare Victoria Hedberg och hennes team.

– Kyrkovalet är ett jätteroligt projekt med en tydlig början, ett slut och ett givet mål.

Valet innebär också jättemycket jobb för alla som arbetar med planering, utbildning och bemanning. Under två veckor är ett 70-tal personer engagerade i förtidsröstningen, som i år har längre öppettider för att minska trängsel. På valdagen den 19 september jobbar 160 personer i de 20 vallokalerna.

Det var före valet 2017 som Victoria blev anställd i kyrkan. Som systemvetare hade hon arbetat många år med ledarskap inom telekom-branschen. Hon minns fortfarande hur annonsen för tjänsten som administrativ chef kändes direkt riktad till henne.

– Jag hade sneglat på Svenska kyrkan som arbetsgivare i flera år och undrat hur jag skulle hitta en plats där, berättar hon.

För även om vinstdrivna företag också kan göra mycket bra för personal och kunder längtade hon efter en organisation som låg närmare hennes värderingar. Hon ville vara en del av Svenska kyrkans arbete att ge stöd till socialt utsatta människor.

– Till kyrkan är alla välkomna i olika svårigheter och livssituationer. Även om det inte är jag som utför kyrkans grundläggande uppdrag får jag stötta dem som gör det.

Världen kom till byn

Kyrkan är ingen ny värld för Victoria. Under uppväxten i Bullmark bodde familjen granne med kapellet. Hon gick i EFS barngrupper, sjöng i kör och blev ungdomsledare. I en tid utan internet kom världen till byn genom besök från vänförsamlingen i Kenya och hon fick brevvänner i Nairobi.

Som vuxen har Svenska kyrkan haft en självklar plats i hennes liv, inte minst vid viktiga milstolpar som barn, bröllop och dödsfall. Och att rösta har varit självklart.

– Jag har alltid röstat i kyrkovalet, säger Victoria och betonar samtidigt att det är viktigt att även de som inte är superengagerade i verksamheten visar vad de vill att kyrkan spenderar tid och pengar på.

– Det är lätt att ta kyrkan för given, men de personer som blir inröstade påverkar kyrkans prioriteringar i framtiden.

Hon kan förstå den som tycker det är svårt att välja grupp och personer att rösta på.

– Gå in på kyrkovalssidan och se vilka grupper som finns. Eller kontakta någon av dem och fråga om deras kärnfrågor, tipsar hon. Det är värt den kvarten!

Nu kan du rösta i kyrkovalet

Så gör du! Och nio lokala grupper svarar på sju frågor.

Kyrkoval

Vart fjärde år är det kyrkoval. Senaste valet var den 6-19 september 2021.

Foto på röstkortskuvert. I bakgrunden ser man personer som köar.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Svenska kyrkan gick till kyrkoval den 19 september 2021. Valdeltagandet blev 18,4%. Nästa kyrkoval äger rum den 21 september 2025. Informationen på den här webben rör kyrkovalet 2021.

Fler artiklar ur Spira:

Poddar och peppar för planetens skull

Publicerad:

Eduardo Pettersson guidar umebor i energi- och klimatfrågor och slår gärna hål på myter om vad som inte funkar i norra Sverige. Sin egen energi hämtar han ute i naturen.

När det värsta har hänt...

Publicerad:

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

Krönika: ”Därför sörjer jag efter valrörelsen”

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Värd på både kronprinsessans vigsel och konserter i Umeå

Publicerad:

Hon var konsert- och gudstjänstvärd i Stockholm i nästan 30 år. Nu vill Rut Niska Säfström engagera fler konsertvärdar i Umeå.

Olof Wretling: ”Humor har en unik kraft”

Publicerad:

Uppgiften att skriva ett brev till sin döda pappa satte fart på Olof Wretlings sorgearbete. I sina sommar- och vinterprat berättar han hur sorgen gjorde honom till en skrivande människa.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Under sommaren kan du fira andakt här varje söndag kl 11. I sommar kommer andakterna från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira