Charader och småprat i digital gudstjänst

När kyrkklockorna ringer i Ersmarkskyrkan är kyrkbänkarna tomma. Desto fler firar gudstjänst framför sina skärmar hemma i soffan.

 

(Ur Spira nr 1 2020)

Sju personer är på plats i kyrkan denna vintersöndag för att leda veckans gudstjänst, predika, spela, sjunga och sköta tekniken. Samtidigt kopplar ett 40-tal användare upp sig i videomöte via Zoom från såväl Ers-
mark och Umeå som andra delar av landet. Framför vissa skärmar sitter hela familjer. Barnen blir lite extra engagerade när det är dags för charader på dagens tema Livets källa. Petter Sundkvist håller upp en tillbringare framför kameran i kyrkan.

– Slå nu på era kameror och använd gester så att Åsa och Joel kan gissa vad jag visade er, uppmanar Petter.

Charader är ett sätt att vara delaktig i gudstjänsterna, som firats på Zoom sedan reglerna om max åtta personer infördes.

– Vi vill att alla ska delta i gudstjänsten, inte bara vara åskådare, säger Ingela Forslund, diakon. Man kan sjunga med i psalmerna och be bönerna som kommer upp i text på skärmen.

Delaktigheten märks även genom att de vanliga ansvarsgrupperna håller i gudstjänsterna. För Jan-Erik Burén är det andra gången han hälsar välkommen framför skärmen.

– Det är inte samma sak, men fungerar rätt bra. Gudstjänsten är en naturlig del i livet som det är viktigt att få fortsätta med.

Efter en timme är gudstjänsten slut. De som vill slumpas då ut i digitala grupprum för en stunds småprat i stället för kyrkfika.

gudstjänst via zoom

När? Söndagar kl 10, så länge det behövs på grund av pandemin.

Hur? Gudstjänst via videomöte. Du väljer själv om du har kameran på eller inte.  

Länk finns i webbkalendern eller på Ersmarkskyrkans webbplats. 

Fler artiklar ur Spira:

Mer om tidningen Spira

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Svenska kyrkan i Umeå

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet