Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop som ungdom och vuxen

Du döps bara en gång, för dopet gäller hela livet. Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas också som ung eller vuxen. Man förknippar oftast dop med bebisar, men även äldre barn, ungdomar och vuxna kan döpas. Det finns olika skäl till att man döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av, kanske har du just upptäckt den kristna tron.  

Dopordningen är samma för alla, oavsett ålder. När dopdagen närmar sig tar den präst som ska döpa kontakt med dig för ett samtal så att du själv får vara med och utforma dopgudstjänsten. Det finns böner och bibeltexter att välja mellan och du får välja psalmer och annan musik. Vid dopet öser prästen dopvattnet på ditt huvud och håller ett doptal. Det handlar förstås om dopet, men det handlar också om just dig.  

Medlemsgrundande
Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Är man tidigare döpt i annat ett kristet samfund i Sverige eller i annat land behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om man önskar kan man be om en ceremoni där man får bekräfta sitt dop.

Boka dop
Själva dopet bokas genom att fylla i formuläret ”Önskemål om dop” nedan. När vi fått in ditt önskemål tittar vi om datumet och kyrkan du önskat är ledigt och sedan återkopplar vi till dig. Undrar du något är du välkomna att kontakta expeditionen, se kontaktuppgifter nedan.

Önskemål om dop

Kontakta Torsby pastorat

Expeditionen är öppen för besök och telefonsamtal måndag och fredag klockan 09.00-12.00 och torsdag 13.00-16.00.
Kyrkogårdsexpeditionen är öppen fredag klockan 09.00-12.00. 
E-post besvaras även utanför öppettiderna.

E-post: torsby.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0303-20 68 40

Adress: Torsby 170, 442 73 KÄRNA
Hitta via Google Maps