Palmsöndagen

Text av Frida Vikström

När man kommer in i Stora Lundby församlingshem möter man Jesus redan i entrén! Ja, där hänger han faktiskt - rakt fram på väggen med sina händer utsträckta - som om han vill välkomna den som kommer in med en kram (något som blivit en bristvara i pandemitider). Jesus gör inte skillnad på folk. Hans kärlek är oändlig för alla. Vare sig det är ett postbud, en förskoleförälder, en konfirmand, en präst eller någon som vill stjäla står famnen öppen.

I de flesta kyrkor finns Jesus avbildad som den lidande guden med händer utsträckta på ett kors. Bara några dagar efter intåget i Jerusalem skulle detta bli verklighet, det yttersta kärleksbeviset då Jesus gav sitt liv för oss. Men här i församlingsentrén är det Jesus som kung i guldkrona som möter oss. Det är bildkonstnären Eva Spångberg som skapat denna fantastiska träskulptur av Jesus.

Ja, kyrkans tro är att Jesus är kungars kung och en dag ska komma tillbaka i härlighet och regera i evighet. Men denna dag i Jerusalem bar han ingen krona och red inte på någon hög häst som kungar på den tiden brukade göra. Jesus red på en enkel liten åsna och mötte människor i ögonhöjd. En gud och kung men förklädd i enkelhet och fattigdom! Även idag kommer Jesus ofta till oss i det enkla och oansenliga, i vår vardag.

En grön palmkvist.

Folket ropade ”hosianna”, vilket betyder ungefär ”rädda oss” eller ”kom med hjälp”. Det var en vädjan eller hyllning man kunde ge till kungar eller Gud själv på den tiden. En passande hälsning till Jesus som ju var och är både Gud och Kung, men kanske inte på det sätt som folket trodde. Israels folk stod under en ockupationsmakt – romarriket. Många hoppades att Jesus skulle befria dem från den makten. Men Jesus hade ett större uppdrag. Han var där för att befria oss alla från ockupationsmakten ”Synden och ondskan”.

När Jesus en gång red in i Jerusalem fanns alla sorters människor samlade: barn och vuxna, rika och fattiga, laglärda och kriminella, de som ville göra Jesus till kung och de som ville röja honom ur vägen. Än idag kommer Jesus till oss alla – även till dig och mig. Hur vill du ta emot honom?

Bön:

Jesus, tack för att du kommer ridandes också i vår tid och att din famn står öppen också för mig. Hjälp mig att se dig Gud i min vardag, även när din kungakrona är dold. Tack för att du valde att gå korsets väg och att du bär också mig. Hosianna – Jesus, rädda oss, kom med din hjälp!

Träskulptur av Eva Spångberg föreställande Jesus. Han står med vita fotsida kläder, guldbälte, guldkrona och röd mantel och har armarna vidöppna mot åskådaren.
Foto: Anna Carlsson
En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.