En kedja med ett runt glassmycke med ett timglas i mitten.
Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Allt har sin tid

Nyhet Publicerad

Hälsning från kyrkoherde Jannica Norén. Texten finns i Ljusbäraren hösten 2022.

Semestern är slut och ledighet byts mot vardag och rutiner. Kvällarna är fortfarande långa, men de första antydningarna om att sommaren inte är evig är här. Ännu är det långt till vinter, men hösten närmar sig och naturen går snart in i sin vila. 

Hösten är skolstart och för många början på något nytt. Som ”lilla nyår” handlar hösten om att se framåt mot det nya, men den döljer också ett vemod, känslan av att tiden rinner ut och att allt har ett slut. Författaren Tove Jansson har skrivit texten till sången Höstvisa, där refrängen lyder:  ”Skynda dig älskade, skynda att älska. Dagarna mörknar minut för minut, tänd våra ljus, det är nära till natten, snart är den blommande sommaren slut.”

Under sommaren får vi njuta av värmen och vi får blomma ut. På hösten går vi in i en annan vila och detta vill kanske trädens avklädande lära oss något om? Dagarna mörknar, men då får vi tända ljus, kura ihop oss framför brasan, dricka något värmande, läsa en god bok. Ordet ”höst” betyder skörd och är besläktat med ”hösta” som betyder samla eller hämta in. Under hösten får vi hämta in och samla kraft inför vintern, men också vila i hoppet att efter vinter kommer vår. 

Allt har sin tid, allt som sker under himlen har sin stund

Predikaren 3:1

Livet innehåller alla årstider. Det finns tid för allt eller som det står i Predikaren, kapitel 3: ”Allt har sin tid, allt som sker under himlen har sin stund.” Det finns tid för att plantera och för att rycka upp. Tid för att sörja och gråta, tid för att dansa och le. Allt som sker under himlen hör livet till och allt bär vår himmelske Fader i sin hand. 

När jag kom hit som kyrkoherde trodde jag att jag skulle vara här för en lång tid, men så blir det inte. Efter sommaren lämnar jag mitt uppdrag i Stora Lundby-Östad och går in i hösten för något nytt. Det har inte varit ett enkelt beslut, men jag längtar efter att få arbeta med dem som Jesus kallar för ”mina minsta”. Som kyrkoherde har man många administrativa uppgifter och ännu fler i en tid med pandemi och nedskärningar. Det är viktiga arbetsuppgifter, men jag längtar ”ut till människorna”, att få betjäna människor på ett annat sätt, med de gåvor som Herren har gett mig.

Vad nästa steg blir vet jag i skrivande stund inte, men Gud vet min längtan. Ibland måste man hoppa och våga det oskrivna. Låta livet föra mig framåt och vila i att allt har sin tid, men Gud har all tid i sin hand. 

Tack för den här tiden! 
Jag önskar er allt gott och Guds rika välsignelse!

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.