Lussekatter.

Adventsmarknad

Nyhet Publicerad Ändrad

Redan när jag kliver innanför dörren i församlingshmmet i Gråbo möts jag av den - adventsstämningen

Redan när jag kliver innanför dörren i församlingshemmet i Gråbo möts jag av den - adventsstämningen.

Jag får en kopp doftande glögg i handen, ett vänligt leende och julmusiken strömmar ut från den gamla grammofonen som satts upp dagen till ära.
 Inne i huset är det fullt med folk. Det fikas gott hembakat bröd och kaffe, det säljs julpynt, godsaker och lotter med olika sorters vinster inne i basaren, barnen provar glatt fiskdammen där det garanteras napp varje gång och rätt som det är kommer ett helt gäng mannekänger gående. Vanliga Gråbobor som dagen till ära visar upp ett urval av alla de fina kläder som Secondhandbutiken har att erbjuda.

Jag och mitt barn provar lyckan i lotteristånden och vi har turen med oss. En av vinsterna, ett valfritt inslaget paket blir vårt! Skönhetssalongen nere i under-
våningen hinner jag inte med den här gången, annars hade jag gärna slagit mig ner för stunds lugn och ro mitt i den aktiva marknaden. Innan vi går hem passar vi på att köpa oss varsin god grillad korv utanför församlingshemmet.

Såhär var adventsmarknaden 2017.
Första december 2019 är det dags igen. Alla kyrkans grupper och ideella gör denna marknad tillsammans och precis som innan går alla intäkter till två välgörande ändamål; dels till orten Mieroszów i Polen och deras arbete med handikappade, barnhem, kyrka och skola. Ett ändamål som får pengar varje år från adventsmarknaden och som ligger Stora Lundby församling varmt om hjärtat.
Dels till årets Insamlingsprojekt, ett ändamål som varierar år från år. I år handlar det om en organisation som heter Martyrkyrkans vänner. Den stödjer kristna som förföljs för sin tros skull runt om i världen.

Och du, glöm inte att ta på dig ett par riktigt oputsade skor innan du kommer till marknaden. Här kan du nämligen få chansen att få dem putsade av självaste kyrkoherden Mattias för en billig peng.

text: Anna Carlsson