Välkommen på en konferens kring akustik och hörselskada 8-10 september i Stöde församlingshem!

Var 5e svensk har någon form av hörselnedsättning. En del av dessa har hörapparat eller cocellainplantat. Många av dem finns i våra verksamheter,utan att vi alltid är medvetna om det. Att höra hörselskadat är en utmaning i många sammanhang. Dålig rumsakustik gör det svårt att uppfatta vad som sägs av föredragshållare och vid samtalen vid kaffebordet. Dålig rumsakustik med mycket efterklang, påverkar även de som är ljudkänsliga. Det är vanligt bland hörselskadade, men finns även bland normalhörande. Alla vinner på att vi har en bra ljudmiljö!

Här kan du anmäla dig:  https://sensus.wufoo.com/forms/anmalan-till-minikonferens-kring-akustik/

Program:

Fredag 8/9:

12.30 Soppa

13.30 Välkomnande

IVSS Churchear, Stöde församling, Erasmus+

14.00 Föreläsning i akustik Ove Svalhede

(Vad är akustik? Vilka frågor behöver man ställa? Vad kan man göra själv och när skall man anlita proffs?)

15.00 Fika (Utställare från olika organisationer och firmor i foajén)

15.30 Earcare: Erik Ankarberg, audionom talar om hjälpmedel i olika akustiska miljöer.

16.30-17.30 2-3 Workshops

Lördag 9/9

8.00 Frukost för de som övernattat.

9.00 Andakt

9.30-10:15 Information om Erasmus+ projektet.

Information om IVSS Churchear

Kaffe 10.15-10-45 Kakor och fruktsallad

10.45-12 Erasmus fortsättning

12.15 Soppa

14.00- 15.30 Seminarium med Mikael Henning. Akustik och personliga hjälpmedel, vad fungerar och vad fungerar inte. Hur väljer man rätt rum för rätt aktivitet? Erfarenhetsutbyte.

15.30 Kaffepaus

16.00-17.30 Diskussion

Söndag 10/9

11.00 Gudstjänst

12.30 Soppa och avslutning på konferensen.

Info om föredragshållare:

Mikael Henning. Präst och hörselskadad, som har mångårig erfarenhet av hur det är att arbeta med hörselskadade i församlingsarbetet. Han drev under några år ett projekt i Skara stift kring hörsel och tillgänglighet och var President i IVSS Churcher fram till 2016 då Ingrid Stillström blev President.

Ove Svalhede. Arbetar i firman Olbitec, som gör ljudinstallationer, installerar hörselslingor och ljudabsorbenter.

Erik Ankarberg driver firman Earcare. Han är audionom och hjälper arbetstagare som behöver personliga hjälpmedel (fm system, varseblivningssystem) och hörapparater.

Med på konferensen är också styrelsen i IVSS Churchear, samt ytterligare 2 personer som deltar i det Erasmus+ projekt kring ”barriärfri kyrka” som Stöde församling ingår i. 5 länder är representerade i projektet: Tyskland, Norge, Sverige, Polen, Frankrike. Projektet som pågår under 2 år, avslutas med en rapport som presenteras på konferensen i Norge 2024. Varje minikonferens har olika teman. Den som är intresserad av att åka på fler konferenser kan se information på IVSS Churchears hemsida: churchear.org

Välkomna!

Ingrid Stillström, President IVSS Churchear