Foto: Magnus Aronson/Ikon

1500 dagar som biskop: Det finns inte några vanliga dagar

Nyhet Publicerad

Andreas Holmberg vigdes till biskop för Stockholms stift i september 2019. Höga förväntningar mötte, många förfrågningar och möten. Fyra år in i ämbetet frågar vi − blev det som han hade tänkt och vilka utmaningar kan anas vid horisonten?

− Det känns väldigt bra och låter väldigt mycket! Jag har ett roligt jobb, det är meningsfullt och roligt. Å ena sidan har fyra år gått snabbt. Å andra sidan så har det hänt otroligt mycket på den här tiden. Jag är väldigt tacksam över att ha fått det här förtroendet och det här jobbet. Det är djupt meningsfullt och framför allt roligt för det allra mesta, även om det finns sådant som är svårt också, säger biskop Anderas Holmberg.

I en längre intervju pratar han om sina förväntningar och sin vardag som biskop. Det blir många möten, många mejl som ska besvaras och, då och då, märkliga förfrågningar.

− De vill ofta berätta någonting för mig, att det pågår en stor konspiration eller om muslimer, ja helt galna saker. Eller någon som har gjort egna bibelstudium och vill berätta för mig hur det “egentligen ligger till”. 

Det är förstås också en stor omställning för familjen när någon blir biskop. Familjen Holmberg tvingades flytta från sitt hus i Rönninge när Andreas vigdes till biskop.

− Vi älskade verkligen vårt lilla trähus från 1944. Inte särskilt stort, men vi har trivts väldigt bra där. Vi har flyttat mycket i vårt liv, men där bodde vi i elva år.

Biskopens privata engagemang avspeglar sig ibland i yrkesrollen. Som biskop pratar biskop Andreas ofta och gärna om klimatet. Som 18-åring gick han med i Greenpeace.

− Jag kände att kyrkan behövde komma på banan när det gäller detta. Ibland undrar folk "varför pratar du om miljön när du ska prata om Jesus”? Men det är inte i stället för, utan just på grund av Jesus och Bibeln som jag pratar om de här grejerna.

Men framtidshoppet finns ändå där. Biskop Andreas ser ljust på framtiden och är övertygad om att kyrkan kan hjälpa till att sprida framtidstro.

− Det är helt otroligt vilket förtroende vi har! Trots att det är hur lätt som helst att gå ur Svenska kyrkan så är det 5,5 miljoner människor som fortfarande vill vara med i kyrkan. 

Följ länken nedan för att läsa hela intervjun.

1 500 dagar som biskop: några vanliga dagar finns inte

Den 22 september 2019 vigdes Andreas Holmberg till biskop för Stockholms stift. Han efterträdde Eva Brunne som tjänstgjort sedan 2009. Höga förväntningar mötte, många förfrågningar och möten. Som biskop säger Andreas Holmberg att han använder mer “soft power” än exekutiv makt. Blev det som han hade tänkt och vilka utmaningar kan anas vid horisonten?