Planera begravning

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen.

Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med Svenska kyrkan.

Vill man ordna med begravningen själv ringer man till berörd församlingsexpedition för att boka präst, musiker, kyrka eller kapell om man önskar begravning i Svenska kyrkans ordning.

Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Därefter hör prästen av sig för att boka tid för begravningssamtal.

För att de anhöriga skall ha rätt till en begravningsgudstjänst i svenska kyrkans ordning krävs att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.

Önskar man begravningsgudstjänst av icke medlem utgår en avgift för denna samt ett godkännande från pastoratets kyrkoherde. Kontakta församlingsexpeditionerna för mer information.

Vid en borgerlig ceremoni finns inga fastställda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Plats och förrättare väljer man själv. Önskar man vara i något av begravningskapellen kontaktas församlingsexpedition för bokning av lokalen. Borgerliga ceremonier får endast hållas i de lokaler som pastoratet tillhandahåller utan religiösa symboler.

Oavsett vilken ceremoni som väljs så ska kyrkogårdsförvaltningen kontaktas för att lämna uppgift om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var man har för avsikt att gravsätta den avlidne.