Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco Besöksadress: 40 Avenue de Verdun, FR-06800 Cagnes-sur-Mer Telefon: +33(4)93204064 E-post till Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco Webbplats

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Månadsbrevet

Ett brev från kyrkoherden om närmast föregående och kommande händelser. Är du medlem får du dessa brev till din e-postadress. Under sommaren läggs inte veckobrevet ut på hemsidan.


Månadsbrev april-maj

Vårvinter i Norrbotten

Jag vaknade klockan fem och när jag tittade ut genom köksfönstret så möttes jag av dansande snöflingor och att det redan var ljust. Boden en aprildag kanske inte är det vackraste som man kan se men så sätter man igång att resa och vid lunchtid möts man av värme, havet och vajande palmer. Jag vill inte förringa den vackra vårvintern i Norrbotten som är magisk när man upplever den nergrävd i en snöhög, sittandes på ett renskinn med en kopp kaffe och en skalad apelsin som sprider sin doft av Medelhavet.
Tänk vad fantastiskt att vi har möjligheten att få uppleva allt detta! Att vi lever just nu och har möjligheten till detta. 

Här hos oss i församlingen och på Villa Ingeborg så finns också fantastiska möjligheter att få uppleva olika saker och berika sitt sinne.

Torsdagen den 27 april Fixardag på Villa Ingeborg kl. 10.00 

Lördagen den 29 april kl. 19.00 ”I stillhetens rymd” i St Pauls church i Monaco. En musikgudstjänst av Carl Dahlbäck med inspiration av Dag Hammarskjöld https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1587099

Söndagen den 30 april ingen gudstjänst kl. 11.00


Söndag 30 april kl.17.00 traditionsenligt valborgsfirande på Villa Ingeborg med biskop emeritus Martin Lind som håller vårtal Lättare måltid Pris 25€ (för kyrkans medlemmar 20€). https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1604901 Bindande föranmälan till nice@svenskakyrkan.se senast den 26 april.

Söndagen den 7 maj kl. 11.00 mässa kl. 20.00 Fransk valvaka på Villa Ingeborg

Måndagen den 8 maj kl. 13.00 ”Tillfälligheternas resa” Karin Laserow, känd antikexpert håller föredrag. Föranmälan: Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco senast den 4 maj. Pris för lunch och föredrag 25€ (för kyrkans medlemmar 20€).

Söndagen den 14 maj kl. 11.00 Ukulelegudstjänst.

Njut av våren och livet så ses vi snart här på Villa Ingeborg!

Carin Saracco
Kyrkoherde

Månadsbrev mars.

Idag är det vår ute! Så underbart att känna solens värmande strålar och se alla vackra små blommor pryda den oklippta gräsmattan. Jag lovar dock att den kommer att snart bli klippt (av min man). När det är regn så går det inte att klippa men belöningen efter regnet är just alla dessa vackra blommor.
Donation av robotgräsklippare mottages med tacksamhet <3

Under de gångna veckorna så har Församlingsordningen färdigställts och skall nu tas i Kyrkorådet och sedan på Kyrkostämman den 9 april. Kom ihåg att betala in medlemsavgiften så att du blir röstberättigad till stämman.

Snart kommer även Påskmarkanden att gå av stapeln men redan nu så finns det möjlighet att förbeställa den foie gras som du vill köpa. Detta gör du genom att maila till Lars Klingberg: l.klingberg@gmail.com

Eftersom att man alltid måste våga tänka nytt så behöver vi några som vill ansvara för ärtsoppa och punsch-ståndet till marknaden. Även disk och plock-gruppen behöver tillskott i pigga fötter och händer. Hoppas att du är sugen på att hjälpa till. Detta är en viktig del i församlingens intäkter förutom medlemsavgifter och betalningarna för de välsignelser av vigslar som vi gör under året.
Vill du hjälpa till kan du maila Christer Svensson

Redan nu så vill jag passa på att tacka Carin Löfgren som har hoppat in och varit volontär här hos oss under januari och februari. Tack! Och jag tror mig tala för alla när jag säger att jag hoppas att du snart kommer tillbaka till oss.
Även så vill jag tacka Elisabeth Pååg för allt hon har gjort för församlingen här och allt bilkörande för att hjälpa de som inte annars har möjlighet att komma till kyrkan på söndagarna. Tack!

Nu hoppas vi på att det finns frivilliga i församlingen som skulle vilja bilda ett körschema för att hjälpa till med att hämta och köra hem personer på söndagarna. Om du är intresserad så maila Carin Saracco

Närmast:
19 februari    kl 11 mässa med gästpredikan av Anna Grenholm, 1:e               komminister i Överluleå församling
26 februari                 kl 11 Pimgrimsmässa med KySSen

28 februari                 kl 12 sopplunch, punsch och till kaffet semla, 15 € (osa           
                                     till Carin Saracco)          

1 mars                        kl 18.30 askonsdagsmässa

5 mars                        kl 11 mässa                                       

Vill påminna om:
öppen kyrka måndag – fredag kl 13-16
söndagar kl 11.00 gudstjänst
tisdagar kl 13.00 stickcafé
onsdagar kl 10-15 barn och familjedag
onsdagar kl 18.30 veckomässa

Stora soliga vårhälsningar till er alla!

Carin Saracco
Kyrkoherde

------------------------------------------------------

En februarihälsning

Tänk att dagarna går så fort och vips så är februari här.
Det kan vara tid för att börja vårstäda och då vill jag påminna er alla om att gärna komma med bidrag till Brocanten som vi hoppas kunna ha även detta år på Påskmarknaden den 1 april. Om ni har svårt att komma hit själva så får ni maila oss på Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco och så löser vi det på något sätt.

Det jag nog mest vill påminna er om är att betala in årets medlemsavgift.

Vi håller på att försöka lösa frågan om autogiro så håll ut. Vi hoppas att allt fler vill stötta oss i vårt arbete här i Södra Frankrike och Monaco. Även om man flyttat hem till Sverige så får man mer än gärna fortsätta att vara medlem och på så sätt bidra.

Ett annat sätt är att ta med sig en vän hit till Villa Ingeborg en söndag, fira gudstjänst och bjuda på en lunch. Om man får följa med någon första gången så blir det mycket lättare att komma en gång till.
Alla idéer i medlemsvärvning mottas med stor tacksamhet!

På tisdagar kommer vi att ha Stickcafé från kl 13. Eftersom att det är i anslutning till lunchen och man kanske har en bit att resa så tänkte vi servera en enkel sopplunch med bröd och vatten till dryck och kaffe á 5€. Även om man inte stickar utan tycker om att bara umgås så är man varmt välkommen.

En riktigt fin februari och Guds rika välsignelse till er alla!

Månadsbrev i januari

Nu är det även vinterkyligt här vid Medelhavet. När jag kom i slutet av augusti så trodde jag att mina varma koftor som var med i packningen aldrig skulle komma till användning. Men nu så virar jag in mig i allt varmt och förundras över mimosans trotsiga blomning i kylan och ser med spänning fram mot att få jobba med ett nytt kyrkoråd.

Vi har firat jul tillsammans och med nyårsbön mött det nya året. Före julen så hade John fått ihop en fantastisk luciakör som tillsammans med honom genomförde flera fina luciatåg. Glöggdoften spred sig över Cagnes-sur-Mer, Nice och Monaco.
Karolina stod för vacker solosång och skrev ihop ett julspel som framfördes den sista onsdagen före jul för barn och föräldrar. Alla fick vi ta fram våra skådespelartalanger när barnen fick följa katten på sökandet efter julens stjärna och ett nyfött barn.
Förutom våra egna gudstjänster under julen så blev vi inbjudna till midnattsmässa i Haute de Cagnes och kören sjöng under mässan flera sånger. Fantastiskt! Och jag kände mig så stolt över dem och rös under ”O helga natt”.

Nyårsbönen fick många besökare. Vi fick möjlighet att reflektera över det händelserika år som gått och be inför det nya och sätta ord på vår oro. Vad som komma skall har vi ingen aning om men vår gemenskap och vårt uppdrag att kämpa för det goda och alla människors lika värde blir otroligt viktigt.

Vid årets slut var vi 516 medlemmar i församlingen. Nu har bara några veckor gått på det nya året så jag vill passa på att påminna er om att betala in årets medlemsavgift. Ja och värva några nya medlemmar i din vänskapskrets.
Jag har förstått att det är många som tror att bara för att man är medlem i Svenska kyrkan hemma i Sverige så är man medlem här hos oss vilket inte är fallet. Inte heller leder medlemskap i Rivieraklubben till medlemskap i församlingen utan det är två olika tillhörigheter. Jag tror att det är viktigt att vi tillsammans sprider kunskapen om församlingen här i Södra Frankrike och Monaco.

Ibland så ändrar ni era adresser eller efternamn, vilket är som det skall i livet, men kom ihåg att maila oss på Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco så vi kan ändra i vårt register. Tack på förhand!

I söndags stod det vackra tulpaner på altaret i kapellet. Då vet man att våren kommer att komma även när vi fryser i vintervindarna. Våren vi har framför oss blir spännande. Vi kommer att få många körbesök och gästpredikanter. Det kommer inte att firas mässa varje söndag utan några kommer att vara musikgudstjänst och evensong.
All information kommer ni att finna på vår hemsida. John kommer även att sammanställa vårt musikaliska utbud under vårterminen i en liten folder så att det blir lätt att hitta när var och hur. Det är lätt att det blir fel när man hoppar mellan olika arbetsuppgifter. Ni är våra ögon så hör av er så fort ni upptäcker något som vi missat.

Som ni vet så har SKUT hemma i Sverige varit granskade från media. Detta har lett till att chefer har fått sluta, en ny organisation kommer och policydokument är framtagna tex om alkohol. För att visa att vi tar dessa frågor på allvar i vår kyrka och församling så har vi valt att ta fortsättningsvis 6 € för kyrklunchen men vill man ha vin till sin mat så betalar man 8 €. Även församlingen i Paris tillämpar denna princip dock till ett dyrare pris.

Under våren kommer våra öppettider vara:
Måndag-fredag 13-16
Onsdagar veckomässa kl 18.30
Lördagar stängt
Söndagar gudtjänst kl 11 (med vissa undantag se gudstjänstplan)
Musiker och kyrkoherde nås tisdagar och torsdagar kl 10-12 för frågor, tidsbokning för samtal m.m.

Till sist så vill jag också berätta att i december så bestämde sig John för att inte förlänga sitt kontrakt med utlandskyrkan. Rekryteringen av en ny musiker är i full gång och intervjuerna görs i mars. Även rekryteringen av en ny volontär med inriktning husmor/husfar görs just nu.

Guds rika välsignelse till er alla!

Carin Saracco
Kyrkoherde

Decemberhälsning

Det är advent!
Äntligen!
Och så säger min son: “Mamma, det känns inte så juligt här i Frankrike” och så tittar han ut på de gröna palmerna som bugar sig i vinden.
Nej, det kanske inte känns som vi är vana med hemma i Sverige men julstämning kanske är något som vi måste skapa själva inom oss.
Julbasaren blev ett bra steg mot julstämningen. Ett stort tack till er alla som hjälpt till, till er som handlat och till er som haft sina tankar hos oss dessa dagar.
Själv har jag inhandlat en grön gran som lyser av sig själv i olika färger till min makes stora förskräckelse.
Men för mig är advent och jul kanske i första hand att få fira gudstjänst och påminna mig själv om det stora; att Gud själv blev en av oss,i ett litet värnlöst barn som var helt beroende av människors omsorg och kärlek.
Sådan är Gud: kärlek. Och med hjälp av våra händer och röster skall kärleken alltid segra till slut.
Julen är på sätt och vis ett rebelliskt upprop mot hat och ondska, för alla människors lika värde och för
att kärleken är starkast.
Så låt oss ge varandra den finaste gåvan under advent och juletid; vår kärlek och omsorg till varandra.

Ett gott nytt kyrkoår önskar jag er alla!

Och God Jul och Gott Nytt År!

Carin Saracco
Er kyrkoherde i Södra Frankrike och Monaco

Gudstjänster Advent/Jul

Novemberhälsning

Hej på er alla!

Nu känns det verkligen att vinterns kyliga vindar även svept ner över oss här i söder. Då känns det extra mysigt att vi går en tid till mötes med mycket ljus och värme.

Jag vill börja med att påminna Er alla om kommande söndag den 13 november så är det mottagning av mig som kyrkoherde.

Högmässan börjar kl 11.00 med efterföljande lunch som man anmäler sig till; Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco och den kostar 15 euro. Ett stort tack till Lotta Sikström som har koll på det som jag inte har koll på; blommor, dukning mm.

Samma dag kl 15.00 är det Kyrkostämma. På stämman kommer även vår biskop Sven-Berhard Fast att delta vilket är mycket trevligt.

Helgen efter så är det Julbasar. Det blir min första vilket jag ser fram emot väldigt mycket.

Jag vill redan nu skicka ett stort tack till alla er som på olika sätt bidrar med er tid och kunskap till denna basar och det är tack vare er som den blir verklighet. Tack!

December blir den sista månaden för församlingens diakonala projekt. Tyvärr har vi fått avslag från SKUT på vår ansökan om ytterligare bidrag till diakonin för 2017. Ett stort tack till Elisabeth Pååg; för din värme, ditt stora hjärta och alla de sjukhusbesök du gjort under denna tid.

Den 18 december kommer vår volontär Gudrun att lämna oss för att resa hem till Sverige och ett annat uppdrag. Tack Gudrun för allt du gjort på Villa Ingeborg och din goda mat! Och välkommen tillbaka!

Guds rika välsignelse till er alla och tack att ni är med och bygger församling här i Södra Frankrike och Monaco!

Carin Saracco
Kyrkoherde

Månadsbrev oktober

Plötsligt har den värmande solens strålar mist sin hetta och vindarna känns svala och friska om mornarna. Så har även hösten nått hit till Medelhavet.

Jag landade här i slutet av augusti och slängdes rakt in i arbete med många välsignelser, morgonböner, kvällsmässor och högmässor om söndagarna och många möten vilket har gjort att veckobrevet har kommit till att få bli månadsbrev.

Det har varit en välsignelse att få träffa så många av er och känna hur ni mottagit mig med öppna armar. På söndagarna har vi i genomsnitt varit drygt trettio personer för att inte tala om Sköna söndag då vi hade musikgudstjänst och var betydligt fler. Den senaste tiden har vi fått ett tillskott på nya medlemmar vilket är riktigt trevligt. Vi hälsar er nya välkomna in i församlingens gemenskap!

En herde är inget utan sin församling och absolut inget utan sitt arbetslag. I detta ingår vår musiker John, Gudrun och Karolina som är volontärer, Elisabeth som under hösten är diakoniassistent, Lennart vår skattmästare och kyrkoherdevikarie när jag inte är i landet och Marcus som är ideell för ungdom. Dessutom har vi även turen att få arbeta så nära den trevliga personalen på Rivieraklubben. Tillsammans så försöker vi att skapa en välkomnande och trevlig miljö på Villa Ingeborg.

Vi har mycket som händer framöver.

Redan på söndag är det Taizémässa kl 11 uppe i Notre-Dame de la Protection med efterföljande kyrkkaffe. Sedan kommer allhelgona, välkomnande av mig som kyrkoherde den 13 november, kyrkostämman, julbasaren, första advent, lucia, julfirande och nyårsbön med nyårsskål.

All information och exakta tider finner du på vår hemsida eller så är du välkommen att ringa oss på +33493204064

Vi vet att det kan ibland vara svårt att komma till söndagens gudstjänst. Om du behöver hjälp med transport så hör av dig. Om du inte orkar komma men gärna vill ha besök så hör av dig. Det kanske inte alltid är så att vi kan komma på en gång men vi är inte längre bort än ett telefonsamtal och då kan ensamheten kännas lite mindre.

Och till sist:

"Må din väg gå dig till mötes och må vinden vara din vän och må solen värma din kind och må regnet vattna själens jord och tills vi ses igen må Gud hålla dig i sin hand." Svps 730

Carin Saracco

Din kyrkoherde

---------

Från den vikarierande kyrkoherden.

Tänk att fem veckor går så fort. Nu är min tid som ”sommarpräst” här i Villa Ingeborg alldeles strax slut. Det har varit en härlig tid, full med arbete och trevliga möten.

När jag kom fanns Carin Löfgren här som volontär, ett trevligt återseende. När Carin for kom Gudrun Brisman som är här som volontär under hösten. John Pååg är tillbaka från sin semester. Den första september kommer Karolina Larsson som är volontär fram tom maj nästa år. Den här veckan anländer också Carin Saracco, församlingens nya kyrkoherde.

Under de här veckorna har vi som varit kvar här och de besökare som kommit firat gudstjänster tillsammans. Vi har också haft ett antal bröllop och några dop.

Som vanligt är det högmässa söndagar kl.11.00 med efterföljande kyrklunch och trevliga samtal, och kvällsmässa på onsdagar kl.18.30 som firas med efterföljande enklare förtäring och samtal. Sedan denna vecka öppnar vi kl.9.30 och inleder dagen med morgonbön kl.9.30 i Birgittakapellet måndag-torsdag.

Det har varit en stor glädje och förmån att få tjänstgöra denna sommar också här i Villa Ingeborg och Sankta Birgittas kapell. Jag ser fram emot att under hösten möta er alla igen som vanlig församlingsbo.

Under den närmaste tiden kommer församlingsarbetet att sätta igång och på kyrkans hemsida får ni uppgifter om vad som händer.

Broder Roger i Taizé sade på sin tid att man skulle ”Leva Guds idag”, det handlade om att leva i kärlek och gemenskap. Ordet och sakramenten får vara centrum i vår tillvaro, själva navet kring vilket våra liv kretsar. När de får sitt utlopp i kärleken och gemenskapen så är vi på väg mot ett fullödigt liv enligt Skaparens intentioner.

Tack för den här sommaren!

Lennart Adler, vik kh