Medlemsbrev 16 maj

( 16/5-19) För drygt en vecka sedan, den 9 maj, skrev jag nedanstående brev – som nu i stort är inaktuellt. Dessvärre kunde vi inte skicka ut det från kansliet, på grund av ”datortekniska problem”. Ändå vill jag gärna sända ut det, inte minst för att det innehåller ett par välriktade tack till förtjänstfulla personer. Ett aktuellt medlemsbrev, daterat idag, följer direkt därpå.

Kära vänner,

Igår landade jag i Nice efter 3-4 dagars besök i Sverige och Malmö. Alltid roligt att träffa familj och en och annan god vän, men likafullt härligt att vara tillbaka där man har sin uppgift. Dessutom var det svalt värre just dessa dagar i Skåne, och här vaknar man upp till en ljuvlig majdag med utlovade 23 grader. Veckoslutets vigselpar gläder sig storligen.

Nu vill jag tacka alla er som bidrog till ett fint, vackert och roligt Valborgsmässofirande! Vi var över 100 personer, kören sjöng vackert, Nils Mörner höll ett stiligt och tankeväckande vårtal och Caroline Mayers jazztrio var en spännande upptäckt, som många ljudligt uppskattade. Valborgsmässostämningen värmde verkligen. Tack!

Som vanligt händer det mycket i och kring församlingen. Nu närmast imorgon, fredag, kommer en spännande föredragshållare – Björn Wickholm – polis i den svenska nationella insatsstyrkan och talar om bland annat den pågående terroristbekämpningen framför allt i Sverige, men också med paralleller till Frankrike. 10 maj, kl 14-16, Villa Ingeborg. Föredrag och mingel. Pris 10Euro.

Nu på söndag har vi en stor Musiksöndag, också på Villa Ingeborg. Kl 11.00 musikgudstjänst med Ukuleleorkestern, ute på Piazzan, sedan en välsmakande Kyrklunch för att avsluta med en mini-konsert. Svenskättade Généviève Cox(dotter till Barbara Pessot) är en lysande sångerska, som tillsammans med en pianist ger ett program kallat: ”les chemins de l’Amour” – kärlekssånger på franska, tyska och svenska. Det blir något extra!

Den 26 maj är det åter dags för en församlingsutfärd, denna gång till Menton. Gudstjänst i det lilla vackra kapellet St Roch, mitt i stan, därefter lunch nere vid strandpromenaden (kort promenad). Jag återkommer om exakta klockslag, men boka gärna dagen för en trevlig utflykt till den vackra, lilla staden vid Italien-gränsen – och möjligheten att träffa de många svenskar som bor där.

Och sedan får vi inte glömma Kristi Himmelfärds dag, den 30 maj. I år har vi ett nytt upplägg, som vi hoppas ska falla väl ut. Klockan 10 på förmiddagen samlas vi på den vackra gården Le Manoir de l’Etang, strax utanför Mougins. (adress: 66,Allée du Manoir) Stället är svenskägt (Camilla Richards heter ägarinnan, en duktig svenska som drivit stället under många år och som flera av er säkert har träffat) och vi har utlovats att fira ”Gökottan” på någon av de fina terrasserna som omger huset. Efteråt avnjuter vi en riklig brunch, pris 18E, och hoppas förstås på finväder då vi sitter runt poolen och tycker att livet ändå är ganska så härligt. Anmälan till nice@svenskakyrkan eller telefon 04.93.20.40.64 senast måndagen den 27 maj.

Var mycket välkomna till våra olika mötesplatser – gemenskap och samhörighet bygger vi tillsammans.

Bästa hälsningar och goda tankar,

Richard

 

16 maj

Kära ni!

Så ska det tekniska fungera igen, skönt! Och vi lever åter i dagens datum.

Idag skriver jag endast några korta men viktiga ”kom-ihåg” för den närmaste framtiden.

Söndag den 19 maj gästas vi av två finlandssvenska musiker, Lina Teir och Erik Sjöholm, sång, gitarr och fiol, som medverkar i Mässan kl 11.00. Två begåvade unga musiker, som gör en turné på Rivieran just nu.

Välkomna till våra välbesökta kyrksöndagar på Villa Ingeborg med efterföljande Kyrklunch! Samtalen och umgänget slår ständigt nya intensitetsrekord.

Söndag den 26 maj med planerad gudstjänst i Menton.

Vilken följetong detta är! I Menton bor ett stort antal svenskar, som återkommande har bett mig om att få fira en svensk gudstjänst på hemmaplan. Javisst! - tänker den villige prästen för att strax förstå att vi inte har någonstans att fira denna gudstjänst. Den anglikanska kyrkan utstår en evighetslång renovering, och den katolska kyrkans villighet att upplåta ett gudstjänstrum är vacklande. Efter obesvarade mail till biskopsämbetet i Nice körde jag dit med vår nuvarande volontär, Julius Holmertz. Hans uppgift i dessa sammanhang är att vara assistent, bodyguard(man vet aldrig vad en stackars protestantisk präst kan utsättas för) och, inte minst, tolk. Julius, uppväxt i Nice, är ofelbar i franska språket. Nåväl, vi kom inte längre än till en sekreterare, som utlovade ett samtal med Ärkebiskopen av Nice. Det kom inte. Efter ytterligare påstötning har jag nu fått en audiens, där ärkebiskopen vill samtala om teologi, liturgi, kyrkosyn med flera avgörande saker. Spännande! Inte ofta man för den typen av samtal.

Tråkigt bara att han tar emot först den 23 maj, ett par dagar före den tänkta gudstjänsten i Menton. Ett vågspel som till och med jag drar mig för. Jag ser fram emot samtalet med den kyrkliga potentaten, det är alltid bra att träffas och jag vet vad jag har att säga – men tänk om han säger nej.. Alltså säkrast att inställa Menton till i slutet av september, då vi antingen är i en katolsk kyrka eller – om miraklet sker – i den färdigrenoverade engelska kyrkan strax intill Promenade du Soleil.

Några frågar mig varför vi inte bara kan ha en friluftsgudstjänst på stranden, eller liknande. Ja, det finns ett bistert svar: enligt fransk lag är det förbjudet att hålla kristna ceremonier på offentlig plats. Kan framför mig se polisingripanden, prästen som under skrik släpas bort och en församling i upplösning… Bäst att undvika.

Men jag lovar Menton – fortsättning följer och vi kommer tillbaka!


Nationaldagen den 6 juni på St Honorat!

Traditionsenligt firas Nationaldagen på ön St Honorat utanför Cannes. Ett samarrangemang sedan lång tid mellan Sveriges konsulat och Svenska kyrkan. Förra året när vi tog emot vår nye konsul var vi nästan hundra personer, som upplevde en lysande dag under den blå-gula fanan.

I år blir det inte sämre. I skrivande stund samtalar vi med olika kandidater till Nationaldagstalet och i övrigt blir allt sig likt:

Kl 11.00 avfärd med båt från kajen nedanför SASRadisson-hotellet. Bra parkeringsplatser finns. Kom i god tid för avprickning av bokningslistan, biljettförmedling och andra praktiska småbestyr
11.20 ankomst till klosterön St Honorat med välkomnande av den svenska sommar-kören och samling inför den korta men sköna promenaden till kapellet St Pierre. Där sjunger vi vackra sommarpsalmer och kyrkoherden håller ett kortare tal. S:ta Birgittas kör framträder.
Utanför kapellet serveras läskande rosévin med lite tilltugg innan vi startar återtåget över ön (en promenad på 10 minuter) till munkarnas restaurang ”La Tonnelle”, där en välsmakande lunch serveras.
”Talet till Sverige” hålls i samband med lunchen”
Båtarna går tillbaka till fastlandet vid exempelvis 15.00, 15.30 eller 16.00.

Priset för denna fina dag är inklusive båtresan t o r, aperitif efter kapellet, lunchen med efterrätt och vin 50Euro för medlem i kyrkan och 55 Euro för ännu-inte-medlem. Betala via check eller kontant på Villa Ingeborg 40, av de Verdun, Cagnes-sur-Mer.

Anmälan sker antingen via mail: nice@svenskakyrkan.se eller till kansliets telefon: 04.93.20.40.64 allra senast måndagen den 3 juni.

Mycket välkommen till en både högtidlig och festlig dag!

Midsommarafton och firandet på Villa Ingeborg kommer jag snart tillbaka till.

Med hopp om att vi snart återses!

Er kyrkoherde,

Richard Aspegrén