Meny

Kära vänner!

Alldeles snart avslutar jag min tjänst som kyrkoherde i församlingen här i Södra Frankrike och Monaco.

Kära vänner!

Alldeles snart avslutar jag min tjänst som kyrkoherde i församlingen här i Södra Frankrike och Monaco. Tre år går fort. Men vilka år sedan. Det mesta har varit roligt och stimulerande, uppbyggligt rentav: den entusiastiska gudstjänstfirande församlingen – stort tack till er! Inspiration, djupa samtal och livsluft har strömmat från er. Gamla och nya vänner, spännande föredragshållare som vidgat horisonterna, konstruktiva möten.

Tre olika kyrkoråd har jag levt med, också tre olika ordföranden på lika många år (personligt rekord!) väsentligen olika till sätt, viljeyttring och målskrivning. Ibland har jag stillsamt tänkt: tur att man har varit med förr… Stundtals har det varit rätt tufft i huset, skarpa förhandlingar – men så är livet, eller hur? Speciellt om man vill något.

Här vill jag passa på att tacka Rivieraklubben för ert engagemang för att allt ska fungera i huset. Oftast har vi alltid kunnat lösa uppkomna problem på ett pragmatiskt och genomförbart sätt. Verkligheten styr.

Jag lämnade en toppenförsamling i Sverige för att jag inte kunde motstå lockelsen att ”komma hem”. Delar av min familj har bott här i 35 år. Jag känner platsen. Därför är jag glad över att nu flytta permanent till Nice, utveckla delvis halvsovande talanger och leva ett gott liv. Mycket väntar.

De senaste månaderna har varit annorlunda mot vad någon upplevt tidigare. Det påverkar oss. Om jag vid något tidigare tillfälle tvivlat på kyrkans ställning och framtid här, så har pandemitiden bevisat motsatsen. Hur många samtal, hembesök, ja möten jag haft under denna period kan jag inte räkna (fast jag har gjort det) – i en tid av kris och allvar visar kyrkan sitt sannaste ansikte: vi är där.

Nu längtar jag efter att få samla er till levande gudstjänster, kyrkluncher, allvar, lust och lek – för gemensam inspiration och glädje. Jag tjänstgör hela sommaren, hoppas att vi ses.

Min efterträdare, Hans Rhodin från Stockholm, börjar den 1 september. Vi har redan skapat en fin kontakt. Det blir bra.

Tack för allt – så långt. Vi ses igen!

All välsignelse till er.


Richard Aspegrén

Kyrkoherde, Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco.