Pilgrimsvandring

Välkommen att vara med på en pilgimsvandring

Vill du pilgrimsvandra, så hittar du alltid de närmast kommande evenemangen på kalendern till Lunds stifts pilgrimshemsida: www.pilgrimsvagen.se/kalender/
 

Att pilgrimsvandra - vad kan det vara?
Att pilgrimsvandra betyder så många olika saker för många människor.
För en del är det ett sätt att återhämta sig och få en klarare bild av den inre världen. Att urskilja sig egen röst och känna Guds närvaro. För andra är det ett sätt att skärpa sina sinnen och uppleva och upptäcka naturen i alla dess nyanser, för en tredje är det ett härligt sätt att tillbringa tid både andligt och fysiskt. Du rör dig och tanken flödar fritt! Hur din egen personliga upplevelse än är – är ramen densamma. Vi vandrar tillsammans, delar tystnad och andakt tillsammans och kanske dricker en och annan kopp kaffe eller te tillsammans. Just dessa ord; gemensamt och tillsammans uttrycker något betydelsefullt  i pilgrimsvandringen. Sällan har väl något varit så enkelt!

Vad du behöver är Dig själv och ett par någorlunda bra skor. Du behöver inte ens för dagen vara utrustad med något särskilt gott humör. Hur man är mår brukar man känna sig väldigt mycket lättare till sinnes efter några timmar på vandring tillsammans.

I Södra Sandby församling har vi valt att sedan något år tillsammans göra lite kortare halvdagsvandringar eller en timmes vandringar. Det har visat sig att många sandbybor föredragit dessa framför de lite längre vandringarna.

Känner du eller ni att de längre vandringarna skulle vara lockande råder jag er att titta på www.pilgrimsvagen.sedär man finner mycket intressant läsning och många förslag på både kartor och vandringar. 

Pilgrimsvandring - några tankar av Gunilla Henriksson

Jag önskar av hela mitt hjärta att fler människor vill unna sig en dyrbar gåva för kropp och själ som nästan är gratis. Jag känner mig som en mångmiljonär i kropp och själ under och efter en pilgrimsvandring… Att få gå i tystnad, långsamt känna varje fotsteg, höra sina andetag, se alla naturens mirakler öppna upp alla sinnena och plötsligt blir känslan av närvaro så stark. Att få uppleva detta paradis vi lever i som är svårt att se när vi stressar runt. Men stanna upp och andas och det finns mirakel överallt. Men att gå i tystnad kan ibland vara mer att kommunicera med varandra på djupet, då vi även kommunicerar med naturen för vi är ju en del av den. Känna denna storhet denna gemenskap med alltet att komma nära sig själv varandra och Gud. Att då och då stanna upp och ge själen näring att även genom ord bön och psalmer ge själen näring. Att hitta inre lugn och harmoni genom att vara i naturens läkande krafter. Att efter en tids vandring komma bort från vardagen och uppleva att jag bara finns här och nu. Frihetskänsla Själens längtan att bli hörd blir bejakad. Och själens längtan att komma i kontakt med Guds närvaro blir bejakad. Ett enkelt litet fotsteg känns heligt då du blir tacksam att kunna gå, känna, få bara vara och uppleva detta lugn och paradis. Att få höra kyrkans klockor ringa vars ljud når in i minsta cell och ut i universums oändlighet och ringer med sin ljuva klang då du närmar dig kyrkan och där jag verkligen känner närvaro med Gud. Ett minne jag aldrig glömmer är då vi satt ute vid …… och alla blundade under en bön och då vi sakta öppnade ögonen står det 100 tals kor runt oss. Som smugit dit i tystnad utan att vi märkt det. Att mötas öga mot öga och känna denna gemenskap även med korna. /Gunilla Henriksson

Michael  Peters

Michael Peters

Södra Sandby församling

Präst