Sommarlängtan

Det finns så mycket förväntan inför sommaren. Kanske mer när jag var mindre. Eller rättare, andra förväntningar.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Det är skönt när det blir varmare och man slipper alla varma kläder och tjocka jackor. De skyddar oss visserligen mot kyla, men också gör att vi blir mer instängda och inneslutna.
   På det radhusområde i Alingsås där jag bor, märks det tydligt att det blir varmare. På något sätt hälsar vi mer på varandra och tar mer tid till att samtala. På vintern blir det bara ett kort hej om man över huvud taget träffar på sina grannar.

Förväntningar
Ibland tappar vi hoppet om sommaren. Besvikna av alla de hopp som raserats vågar/orkar/vill vi inte hoppas mer. ”Efter sol kommer regn” – och regn och överflöd.
   Jag skulle kunna byta ut ordet sommaren, mot ordet liv. Det finns mycket förväntningar kring livet. Och i livet blir vi ständigt svikna och besvikna. Ibland vågar vi hoppas igen. Ibland ger vi upp. Eller sänker förväntningarna till en slags miniminivå.
   När jag läser i Bibeln, så tänker jag ibland att det är en ganska naiv bok (eller böcker om man vill vara ordentlig). Att den handlar om människor som levde ett liv som är väsensskilt från mitt. Och när jag läser om Jesus så är hans liv ännu mera konstigt. Vem kan leva så?

Hjärtat hoppas
Men så läser jag berättelserna med relief i min livslängtan. Det där som jag längtar efter längst inne i hjärtat och hoppas på trots allt.
   Det är längtan efter en god kraft som ändå bär livet. Att det finns plats att vara människa hur man än gestaltar sitt liv och hur man än vill definiera sig.
   Det är hoppet att det finns möjlighet att misslyckas och ändå får vara med. Att det finns möjlighet att våga mer än man egentligen vågar. Att det finns en kärlek som är obegränsad.
   Min längtan handlar också om att det finns en kärlek som kan tänka sig att dö för mig. Att det finns en kraftkälla som kan bära när jag inte orkar. Att det finns någon som har någon form av kontroll, trots att allt rasar.
  För mig får den livslängtan inte bara sin konkretion i berättelserna om Jesus utan också i nattvardens bröd och vin. ”För mig utgiven, för mig utgjutet”.

Rolf Wollert, präst i Sollebrunn med omnejd