Foto: Martin Bjäringtoft

Så har energifrågan hanterats i några av stiftets pastorat

Under året har Skara stift kartlagt värme- och klimatsystemen i de drygt 400 kyrkor som finns i stiftet. Det resulterade också en artikelserie om goda exempel när det gäller energiåtgärder.

Lyckad satsning på luftvärmepumpar

I Vårgårda pastorat har man minskat energiförbrukningen med 20 till 50 procent i åtta kyrkor genom att installera luftvärmepumpar avsedda för villor.

Temperatursänkning och kallställning halverade elförbrukningen

Ulricehamns pastorat har flest kyrkor i Skara stift med sina 28 kyrkor och ett kapell. Men det är bara nio av dessa som är uppvärmda på vintern.

"Vi vågade inte ha kvar oljepannan längre"

När oljepannan hade fyllt 50 år gick det inte att behålla den längre. Det var dags för Norra Härene kyrka i Sävare församling att uppdatera sitt uppvärmningssystem.

Olika värmelösningar i Norra Billings pastorat

Norra Billings pastorat var tidigt ute med värmepumpar i kyrkans lokaler. 2004 satte de in den första, i Horns prästgård, och efter det har det rullat på.

Luftvärmepump billig lösning i Bjurbäck

En dåligt isolerad träkyrka med direktverkande el. Det var utgångspunkten när Mullsjö-Sandhems församling började titta på en ny lösning för uppvärmningen av Bjurbäcks kyrka. Och det var ganska bråttom.

Halverad elförbrukning med solceller och styrsystem

I Sandhult-Bredared har man länge jobbat med att minska församlingens elförbrukning. Redan för 12 år sedan installerades styrsystem i alla kyrkor och församlingshem.

Full fart mot fossilfritt

I Falköping vill pastoratet köra på egenproducerad el. De har tre bilar på leasing och långtgående planer på en egen solcellspark. Det är inte viljan som bromsar dem utan tekniken.

Bättre inomhusklimat med små åtgärder

Det började med mögel på psalmböckerna. Det slutade med minskade uppvärmningskostnader och ett bättre inomhusklimat i Herrljunga pastorat.