Människofåglar

Mitt i vårens överdådiga blomningstid läser jag om den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Han har nu i maj suttit fängslad i Etiopien i tre år utan rättegång. Problemet började när han från Sverige förde in donerad sjukvårdsutrustning till Etiopien. Han anklagades för att ha försökt smuggla in utrustningen.
   Sedan dess har det gått flera turer och i nuläget har anklagelserna ändrats. Under hela processen har datum för domen flera gånger skjutits upp. Fikru Maru sitter i Kality- fängelset i Addis Abeba, där journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye också satt fängslade.
   Kontrasten mellan skönheten i naturen utanför fönstret, med blommande körsbärsträd och intensiv fågelsång, och det mörker som Fikru Maru beskriver kunde inte varit större.

HUR ANPASSAR man sig till en sådan absurd situation som hans och hur överlever man både fysiskt och mentalt? Likt andra som levt under svåra förhållanden lyfter han fram de dagliga rutinernas betydelse, som att träna, läsa, känna sig behövd. Han berättar också om saknaden efter familj, vänner, arbete och vardag och längtan efter friheten.

”Människofåglar
Äppelträden blommade
Den stora gåtan”
(T Tranströmer)

Dikten, haikun, får mig att tänka på två boktitlar. Det är ”Idag ska vi inte dö” av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström om deras 46 dagar som gisslan i krigets Syrien och Bruto Östlings och Susanne Åkessons text- och fotobok om fåglars sinnen och anpassningsförmåga, ”Att överleva dagen”.
    Båda böckerna handlar om förmågan att anpassa sig till olika situationer och miljöer och hur man under mycket svåra förhållanden ändå kämpar för livet och en morgondag. ”Styrkan ur sköra ting”. (K Boye)

”Närvaro av Gud
I fågelsångens tunnel
öppnas en låst port”

Hoppas att de orden blir verklighet för Fikru Maru i juni när hans fall äntligen tas upp i domstol.

Katarina Sandblom, komminister i Alingsås
Publicerad 19 maj 2016