Ljusare tider?

Nu går vi mot ljusare tider. Vi gläds åt detta och kommenterar ljusets återkomst.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Världsläget däremot ser dystert ut, det kommenterar vi också när vi möts. Kanske behöver vi tänka om, prata om att det också sker bra saker
   I veckan körde jag en flyktingkvinna till KSS för en undersökning, dit är det inte lätt att ta sig själv första gången. Vi pratade om Gud och vad han står för.
   Det är konstigt att det är så lätt att prata tro med någon som så tydligt visar sin tro och refererar till den i det som händer. Hon trodde på en Gud som står på de fattiga och utsattas sida, jag höll med. Hon var muslim och jag kristen.

Krävde intyg
Migrationsverket hade krävt ett läkarintyg av henne. Sju dagar hade hon på sig och det var inte förhandlingsbart. De trodde väl inte på hennes sjukdomshistoria.
   Jag ringde hennes avdelning på Lidköpings sjukhus. De skulle skicka ett intyg när doktorn hann med. Detta gjorde henne helt förtvivlad, då skulle det inte hinna fram i tid.
   Så vi knallade upp till den mottagning som hon går på och vi mötte hjälpsam personal som gav henne journalutdrag och var så vänliga mot oss. Gissa om hon blev glad. Måndag reser hon till Mariestad för inlämning av journal.

Nytt i skolan
Vi strävar på med vår skola för flyktingarna i Tun. Det kommer nya, de har varit på Lundsbrunn tidigare. Många har fått uppehållstillstånd och flyttat, några har fått avslag och försvinner någonstans.
   Vår vän Moktar fick avslag redan i somras men har varit kvar bland sina vänner i Tun. Han är från Eritrea men de tror honom inte, så han blev utvisad.
   En fredagmorgon kom polisen och hämtade honom och tog honom till ett låst förvar i Göteborg. Vi kan bara hoppas att han kommer nånstans där han inte blir skjuten, Eritrea tar inte emot honom så vi vet inget.
   Han hade varit en bra resurs i Sverige med sitt fina och mjuka sätt, begåvning och lätthet att umgås med folk. Nu förvisas han till en osäker framtid. Människovärdet är satt på undantag.
   Vi kan bara be till vår Gud, vad Han sedan kallas, och hoppas på rättvisa utredningar av personalen på Migrationsverket och att respekt visas de som har kommit hit.

Av Gudrun Carlsson, Friel