Några ord från vår nye kyrkoherde

Vi har äntligen välkomnat vår nye kyrkoherde Magnus Aasa till Schweiz och ser fram emot att lära känna och ledsagas av honom. Här hittar du hans presentation och betraktelse ur det senaste månadsbrevet. Välkommen Magnus!

Så har jag fått tillträda tjänsten som er kyrkoherde här i Svenska kyrkan i Schweiz. Jag kommer ursprungligen från Tornedalen i Norrbotten och växte upp i Luleå. Som präst har jag arbetat i Borås på 90-talet och sedan i Örnsköldsvik i 16 år. Sedan blev det 6 år som kyrkoherde i Halmstad. Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, och med mycket tid spenderat i den svenska fjällvärlden, ser jag nu fram emot att besegra en och annan alptopp. Jag tycker om att träna, musicera och laga mat. Något som jag ser fram emot är att få inspirera och uppmuntra alla er som engagerar er frivilligt i vår verksamhet. Utan er kunde vi inte göra det vi gör, och finns du där som söker ett engagemang eller uppgift så hör av dig till oss.

Jag tycker mycket om berättelsen i Lukas evangelium kapitel 19 om mötet mellan Jesus och skattmasen/publikanen Sackeus. Sackeus var inte särskilt omtyckt, kanske för att han utnyttjade sin ställning och tog ut mer i skatt när bönderna kom till Jeriko för att sälja sina varor. Det kan också ha varit avundsjuka mot honom, han var ju rik. Nåväl, när Jesus inbjuder sig till en middag hos Sackeus blev många upprörda på Jesus. Först måste Sackeus ändra sig och leva som man borde leva, tyckte de. Sedan kunde Jesus visa honom vänlighet och acceptans. Men
Jesus gör det tvärtom. Mötet kommer först, och sedan en önskvärd och viktig förändring. Sackeus kom upp ur gamla hjulspår och invanda trista mönster. Han fann förlåtelse och frihet från sina synder och en ny inre drivkraft av kärlek till goda förändringar i sitt liv. Dessutom blev han samhällsengagerad, inte minst i
fördelningspolitiska frågor. Om detta har jag skrivit en sång, och här kommer två verser och en refräng. Jag ser fram emot att få sjunga den för och gärna med er snart.

Ibland så har du svårt att tro att han kan älska dig
Du tänker att så mycket måste först förändra sig
Och visst finns sådant som du borde ändra på.
Men först av allt, måste du förstå:

Han älskar dig där du är, inte där du borde vara
Du är hans ögonsten, som han vill försvara
Han älskar dig där du är, inte där du borde vara
Han är din möjlighet, till ett liv idag

Ibland så tänker vi att andra måste ändra sig.
Då kan vi acceptera andra när dom passar mig.
Så fort vi glömmer att vi fått hans acceptans,
och nu är det tid att ge andra samma chans:

Hälsar din nye kyrkoherde i Svenska kyrkan i Schweiz, Magnus Aasa