Foto: Sara Andersson

Kyrkmarknaden 2020 ställs in

Nyhet Publicerad

Piteå församling har beslutat att ställa in årets Kyrkmarknad i Öjebyn på grund av coronaviruset. - Det känns otroligt tråkigt men nödvändigt utifrån rådande omständigheter, säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.

Piteå församling följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer, riktlinjer från Svenska kyrkans nationella nivå samt Luleå stift. Grunden för församlingens agerande är bland annat regeringens förbud mot sammankomster med fler än 50 personer och Folkhälsomyndighetens rekommendation att även utomhus hålla avstånd till andra människor och undvika att bilda folksamlingar.

Öjeby kyrkmarknad är en kär tradition som lockar människor från när och fjärran. De senaste åren har det varit bortåt 140 utställare och 30 000 besökare. Det har inte varit ett lätt beslut att ta för Piteå församling som tillsammans med Piteå dansar och ler (PDOL) arbetat för att marknaden ska kunna genomföras även i år.
- Utifrån den senaste tidens rekommendationer känns det inte försvarbart att anordna en Kyrkmarknad som lockar många människor under en pågående coronapandemi, berättar Mats Björk. Och därför ville församlingen så snabbt som möjligt fatta ett beslut och informera alla berörda parter.

Piteå församling äger konceptet Öjeby kyrkmarknad och ansvarar för att marknaden genomförs. Sedan 2007 har PDOL på uppdrag av Piteå församling arrangerat Öjeby kyrkmarknad.
- Det är naturligtvis oerhört tråkigt att inte få möjligheten att arrangera årets marknad, men Piteå församling är vår uppdragsgivare och det är deras beslut som gäller. Även om vi gärna hade avvaktat några veckor till så lutar det i dagsläget åt att vi hade tvingats fatta samma beslut, säger Jenni Kempe Lindberg, PDOL.

Både PDOL och Piteå församling är dock överens om att så snart det är möjligt återta planeringen inför nästa års kyrkmarknad som kommer att bli lite extra speciell. Öjeby kyrkmarknad i dess nuvarande form firar nästa sommar 50-års jubileum.