Bild på solceller
Foto: Gustaf Helsing/IKON

Klimatsmarta lösningar

Jordens framtid är viktig. Därför satsar församlingen på klimatsmarta lösningar såsom solcellspaneler och elbilsladdare. Gå gärna in och se solcellsanläggningens prestanda - Hittills har församlingen planterat 48 träd!

Solcellsanläggning

På församlingsgården Margretelund har solcellspaneler installerats på taket. Anläggningen togs i drift i somras. Gå gärna in och se anläggningens prestanda och miljöfördelar här: Solcellsanläggning - Margretelund (öppnas i nytt fönster)

Elbilsladdare

Församling har även två elbilsladdare för alla som kör el- och ladd hybridbilar. En av vaktmästarnas bilar är en elbil.

Kyrkoherde Mats Björk menar att församlingen vill vara en del av en hållbar riktning genom att söka klimatsmarta lösningar.
– Genom bättre laddningsmöjligheter i anslutning till våra kyrkor och församlingshem blir elbilarna ett alternativ när vi i framtiden behöver byta ut våra gamla fordon. Att vi på sikt även laddar bilarna av vår egen solenergi känns helt rätt, säger han.
Piteå församlings tankar om hållbarhet handlar bland annat om hur församlingen bygger, renoverar och sköter kyrkogårdarna till vilket kaffe som serveras efter gudstjänsten.
– Vi har en lång resa att göra och vi behöver lära oss att tänka hållbart i alla verksamheter. Det hjälper inte med att bara ta fram policydokument eller handlingsplaner, dessa måste också bli levande så att ett hållbart arbetssätt blir naturligt och självklart. Vi har ett ansvar att vårda det vi fått att förvalta av Skaparen, och i detta önskar jag att vi som församling ska ligga i framkant.

Arbetet med församlingens långsiktiga arbete för miljön fortsätter...