Kamp för kvinnors rättigheter prisas

Nyhet Publicerad

Teodora del Carmen Vásquez tilldelas 2018 års Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador. Priset delas ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser.

Per Anger-priset instiftades av regeringen och delas ut årligen av Forum för levande historia. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som är med och nominerar till priset.

Årets pristagare Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för mord efter att hon fött ett dött barn och anklagats för abort. I februari 2018 släpptes hon, efter tio år i fängelse. Inifrån fängelset och efter frigivningen har hon, trots den fara det innebär, kämpat för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador.

– Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Vetskapen om att de är oskyldiga gör att jag inte kan lämna dem. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez.

El Salvador har undantagslöst förbjudit abort. Inte ens när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller om kvinnans liv eller hälsa är i fara är det tillåtet att göra abort. Abortförbudet slår särskilt hårt mot unga fattiga kvinnor och leder också till att kvinnor som får missfall eller komplikationer i samband med graviditet misstänkliggörs. De anklagas ofta för försök till abort och döms för mord.

Teodora del Carmen Vásquez nominerades till Per Anger-priset av Amnesty Internationals svenska sektion. Hon tar emot priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm den 8 november.

Läs mer om Per Anger-priset.