En julhälsning från kyrkoherden

Nyhet Publicerad Ändrad

Så låt dig inspireras av adventstiden och julens budskap. Låt det bli till ett hopp och något som du genom ditt liv hjälper till att uppfylla.

”När vintermörkret kring oss står. Då gryr på nytt vårt kyrkoår.
Med nåd och tröst från världens ljus, från konungen av Davids hus.” 

Första advent är den första söndagen i vår kyrkas kyrkoår. Lite konstigt kanske med tanke på att det är en månad kvar till det världsliga nyåret. Vore det inte bättre att rationalisera lite och slå ihop åren så blir det lättare att komma ihåg…?Nja, jag vet inte.

Allt behöver inte vara så rationellt. Mycket i vår tillvaro handlar om känslor också. Och dom är inte rationella. Dom är ibland helt obegripliga och omöjliga att förklara. Men helt livsviktiga om du frågar mig. Så är det med traditioner och hemkänsla. Advent och jul tillhör den genren för många av oss. 

Jag tror dom flesta håller med om att december månad är en månad som till skillnad mot november lyser upp vår tillvaro lite – i vintermörkret. Här i USA får vi dessutom starta firandet lite med den helt underbara traditionen av Thanksgiving! Något som de boende i Sverige av historiska skäl inte anammat. Den svenska motsvarigheten av skördefest vid Tacksägelsedagen i oktober har inte alls samma folkliga förankring.

Att Thanksgiving blivit så stor i USA har från början att göra med tacksamheten av att komma till ett land som erbjöd religionsfrihet och hopp om ett framtidsliv. Med tiden har de religiösa inslagen tonats ner och idag är helgen, eller dagen, mer förknippad med tacksamheten över livet och kanske mest av att ha vänner och familj samlade. Religiöst på sitt sätt.

Ofta är Thanksgiving starten på julfirandet, inte minst i New York, där musiken från Saks Fifth Avenue ljuder (även inne i vår i övrigt lugna och julmysiga café) och granen vid Rockefeller center tänds veckan efter första advent. Ett annat säkert jultecken är vår stora Julmarknad som vi just genomfört. 2660 personer besökte den!

Traditioner är viktiga för oss. Dom binder oss samman och får oss att känna en hemkänsla. Den vill vi på Svenska kyrkan gärna förmedla. I gudstjänster och i mötet med varandra. Nu i advents- och jultid finns det många tillfällen att få en fläkt av svensk julstämning. Adventsgudstjänster, ett smyckat café/bibliotek, Luciagudstjänster och inte minst julfirandet på Julafton.

Tack alla vänliga människor som besökt oss i år. Tack alla volontärer som gör det möjligt att vara kyrka här.

Välkomna till december månads mötesplatser och vartefter till ett nytt välsignat år!

 Guds välsignelse.

/ Pether Ström Broman, kyrkoherde