Foto: Camilla Lindskog

Uppenbarelse - Lunds stifts kyrkospel

Nyhet Publicerad

Den 6 augusti är det nypremiär för Lunds stifts kyrkospel "Uppenbarelse". Spelet är inspirerat av Uppenbarelsebokens dramatiska texter och handlar om människans längtan efter att hitta hem. Utöver åtta föreställningar i Lunds domkyrka blir det en i S:t Petri kyrka i Klippan.

I "Uppenbarelse" får vi möta en kvinna som drömmer om en apokalyps. Kvinnan möter olika sidor av sitt "drömjag" – skuggan, överjaget och det omedvetna. Även Kristus och Gud talar till henne genom drömmen. Friden, som spelas av Teatergruppen Slangbellan, symboliserar människor som kommit ur "det stora lidandet" och i kvinnan föds en längtan efter frid. 
– Dramat väcker känslor i dem som upplever det. En del tycker temat är obehagligt medan andra nästan känner sig förlösta. Spelet har fördjupat min personliga resa i existentiella frågor, säger Anette Lindbäck som spelar kvinnan. 

Kyrkospelet utgår ifrån Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, vars tema korrelerar med undergångsdystopier och apokalyptiska tankegångar i dag – och människan som ser sig om efter hopp. 
– Uppenbarelseboken är inte helt enkel att förstå och citeras inte så mycket i Svenska kyrkan. Men när vi behöver som mest tröst så används den, bland annat i vår begravningsritual, berättar liturgen och prästen Åsa Egnér. 

Speltider i Lunds domkyrka:
6 augusti, 19.00 nypremiär
8 augusti, 12.00 och 18.30
9 augusti, ​​12.00
10 augusti, 12.00 och 18.30
12 augusti, 18.30
13 augusti 19.00 

Gästspel i S:t Petri kyrka i Klippan:
17 september, 17.00