Drive-in-gudstjänst med prästen Therese Knutsson
Foto: Johanna Knutsson

Nya vägar för gudstjänstfirande

Drive-in-bio, drive-in-bingo och drive-in-snabbmat är något som de flesta har hört talas om. När pandemins restriktioner förra året begränsade möjligheterna att fira gudstjänst på vanligt sätt, kom prästen Therese Knutsson på den lysande idén att arrangera drive-in-gudstjänster. En nyhet som har blivit väldigt uppskattad.

När verksamheter lades ner i pandemins spår var det tufft för de som därmed isolerades. Många saknade att fira gudstjänst.  
- Jag är lösningsfokuserad och kom då på idén att lösa det på det här lättillgängliga sättet. I bilen sitter man på ett pandemisäkert avstånd och kan ändå se andra människor. Vi provade, och eftersom det blev så uppskattat fortsatte vi. Att få sjunga och be tillsammans och höra predikan var något som många hade saknat, berättar Therese.

Fullsatt gudstjänst 

Det har hunnit bli flera drive-in-gudstjänster utanför Ljungdalakyrkan. Oftast startar gudstjänsten klockan 17 då bilarna rullar in på det avspärrade området på torget, med rutan lite nerrullad. På vägen in delar kyrkans personal ut en påse med agenda, sångblad, kyrkfika och någon liten praktisk sak såsom plåster eller isskrapa. När alla är på plats går Therese själv runt och hälsar vid bilarna. 

Det är ju det jag vill som präst, att sprida glädje.

Therese Knutsson

Sedan sjunger församlingen tillsammans och det bjuds ibland på extra musikinslag såsom harpa, trumpet eller solist på scenen. Det finns en professionell ljudanläggning vilket gör att även förbipasserande stannar upp och lyssnar en stund. Flera som kör förbi torget vinkar glatt i sin bil. Vid scenen står en bärgarbil med sitt kors uppfällt, och strålkastarna lyser upp scenen när det mörknar. Efter gudstjänsten ersätts klappningarna av biltutorna. 

- Det har varit väldigt roligt, välbesökt och omtyckt. Det är ju det jag vill som präst, att sprida glädje, säger Therese.

 

 

Drive-in-gudstjänst Ljungdala
Drive-in-gudstjänst i Ljungdala. Foto: Johanna Knutsson

Kommande arrangemang

Söndagen den 19 september är det återigen dags för drive-in-gudstjänst utanför Ljungdalakyrkan i Hässleholm. Arrangemanget kommer bland annat att bjuda på sång av Ljungdalatoner och barnkören Pyttekören. 
 
- Därefter, när det blir kyligare väder, hoppas vi kunna flytta in i kyrkan igen, säger Therese. Men under sommaren nästa år återupptar vi drive-in-gudstjänsterna. Vi kommer då också att ha andra arrangemang såsom grillkvällar och café. 

Text: Carita Johansson

Drive-in-gudstjänst

Söndag 19 september klockan 17.00
Ljungdalakyrkan, barnens katedral 
Sång: Pyttekören och Ljungdalatoner 
Präst: Therese Knutsson
Musiker: Ingrid Gunnarsson