I serien ”Lär känna våra internationella partners” vänder vi oss denna gång till EKM i Tyskland. Vi möter den tidigare ansvarige för internationella partners, Jens Lattke, numera chef på det ekumeniska centret i Magdeburg och hans nyligen tillträdda efterträdare, Judith Koenigsdoerfer. Här berättar de om sina förväntningar och vilka planer de har inför sina nya uppdrag.
Vem är du? Vad är din bakgrund?
- Jag heter Jens Lattke och jag bor tillsammans med min fru och två barn i Magdeburg. Jag växte upp i en sekulariserad familj och hade mitt första möte med kyrkan i 20-årsåldern. Nu har jag arbetat mer än 15 år för EKM. Under många år så var jag ansvarig för kontakten med kyrkans olika vänrelationer. Det gav mycket glädje eftersom jag fick möjlighet att vara i kontakt med fantastiska människor över hela världen.
- Jag är särskilt glad för att jag lärde känna så många från Lunds stift. Jag har kunnat ta del av flera fantastiska projekt som vi arbetade med tillsammans, såsom gemensamma pilgrimsvandringar, projekt för hållbar utveckling och miljö, vårt utbyte kring frågor om rättvisa och fred och gemensam bön.
Vilka förväntningar har du på din nya tjänst som chef för EKM:s ekumeniska center, det så kallade Lothar Kreysig Ökumene Center. Vad skulle du vilja åstadkomma?
- Jag började min nya tjänst som chef för det ekumeniska centret och kommissionär för fredsfrågor inom EKM med blandade känslor. Å ena sidan såg jag väldigt mycket fram emot mina nya uppgifter, de nya människor som jag skulle komma att arbeta med och de nya frågor och ärende som jag skulle hantera. Å andra sidan så hade jag fått så många goda och intressanta erfarenheter i min tidigare tjänst.
- Jag hade mött så många trevliga människor och det kändes inte lätt att lämna detta och säga adjö till alla människor som jag hade kontinuerlig kontakt med. Nu har jag varit på min nya tjänst i nästan ett år och det är delvis fortfarande svårt för mig och jag saknar många kontakter i de olika kyrkorna väldigt mycket.
- Å andra sidan så känns det som en förmån att jag har utrymme och tid att fokusera på rättvisa och fredsfrågor. Särskilt eftersom EKM nu är i en process för att bli en ”Kyrka för rättvis fred”. Under de närmaste 1,5 år kommer vi att ha många möten, diskussioner, konferenser, föreläsningar om vad det innebär att vara en ”Kyrka för rättvis fred”. Vilka konkreta steg vi behöver ta?Vad behöver åstadkommas för att nå detta mål?
- Jag är väldigt glad över att min kyrka utsåg mig att koordinera och leda denna process. Vi planerar också att involvera våra internationella partners i detta. Det vore underbart om vi kunde dela våra erfarenheter i ämnet.
Vad betyder internationella kontakter för den lokala församlingen i EKM?
- Att vara insatt i internationella kontakter ger en underbar möjlighet att komma i kontakt med andra uttryck av tro, andlighet, sätt att be och utrycka sin tro och samtidigt få upplevelsen att vi är djupt förenade i Jesus Kristus.
- När vi möter partners från andra kyrkor så hjälper det oss att vidga våra horisonter och med hjälp av vår partners så kan vi se på vår egen tillvaro ifrån ett annat perspektiv, men också få en chans att förstå hur våra kontakter har det på ett djupare plan.
- Att vara tillsammans med människor från våra partnerkyrkor till exempel i en workshop för körsångare, ett ungdomsläger eller ett arbetsläger tillsammans med äldre är inte bara väldigt kul för deltagarna men också en stor möjlighet att lära från varandra, förstå andra sätt att tänka, handla och skapa något större tillsammans.
- Även i de dagliga rutinerna i pastoratet så kan det vara givande att ha internationella kontakter. Våra partners kan ha stor erfarenhet av sådant som är nytt för oss och som vi kämpar med. Tillsammans kan vi lära oss nya sätt att närma oss och ta tag i ett särskilt problem.
Kan du dela ett särskilt minne då du upplevt gemenskap i den världsvida kyrkan?
- Jag tror att det första mötet ofta blir det mest omtumlande och minnesvärda. Även om jag har många värdefulla internationella erfarenheter och möten under dessa 15 år så tänker jag ändå tillbaka på min första erfarenhet av en internationell konferens. Det var i slutet av augusti år 2006 i Vadstena och jag hade åkt dit som den ende representanten för min kyrka. Det var inte bara min första internationella konferens utan också mitt första besök i Sverige och möte med Svenska kyrkan.
- Jag anlände sent precis när gudstjänsten i kyrkan inleddes. Ganska snart trodde jag att jag hade kommit fel, att jag inte var i rätt kyrka. Allting var så annorlunda mot vad jag var van vid. Eftersom jag inte hade någon ekumenisk erfarenhet så trodde jag att en luthersk gudstjänst var likadan över hela världen. Denna gudstjänst var väldigt annorlunda men väldigt snart kom jag in i det och kände mig som del i en större ekumenisk gemenskap.
- Trots att jag kom från ett annat land och en annan kyrka så kände jag att jag hörde samman med dessa människor i kyrkan, 985 km hemifrån. Människor från olika europeiska länder hade kommit samman i denna kyrka i Vadstena och firade gemenskapen i den världsvida kyrkan- och jag fick vara en del av det.
- Det var ett mycket starkt ögonblick för mig och en stor källa till motivation för mitt internationella arbete under de kommande åren. Jag ville dela denna erfarenhet av gemenskap och göra det möjligt för andra människor att också få se och uppleva att de är en del av den världsvida kyrkan.
Vem är du, vad är din bakgrund?
- Jag heter Judith Koenigsdoerfer och jag är den nya ekumeniska handläggaren ansvarig för internationella vänrelationer i EKM Evangelische Kirche in Mitteldeutschland. Jag är också ledamot i Kyrkornas Världsråds centralkommitté.
Vad har du för förväntningar på din nya tjänst? Vad skulle du vilja åstadkomma?
- Jag skulle vilja bredda de nätverk vi har och utvidga dem för att inkludera också sådana berörda partners som inte entydigt är kyrkorelaterade. När det gäller de stora utmaningar som vi står inför i dessa tider så behöver vi arbeta och verka tillsammans såsom ”människor av god vilja”.
- Ett annat sammanhang som jag tänker på är hur ekumenisk utbildning och ekumeniska erfarenheter ska kunna tillgodoses. Detta rör särskilt unga människor och hur den teologiska utbildningen på flera plan skulle kunna samverka med våra internationella nätverk.
- Jag vill bidra till att bredda förståelsen av att vara en kyrka så att det inte innebär att man måste vara begränsad till att verka inom vissa geografiska gränser.
Vad betyder internationella kontakter för den lokala församlingen i EKM?
- Jag tänker att den största vinsten är att lära sig att vi tillhör samma familj av bröder och systrar i Kristus. Vi är del av samma kropp och kan se på varandra med kärlek och respekt. Vi kan växa tillsammans.
- Särskilt i en tid av global kris så ger det stora möjligheter att vara del av ett globalt nätverk. Vi kan dela berättelser, lära av varandra hur vi kan hantera dessa kriser och utveckla strategier tillsammans. Mest av allt ska vi vara försäkrade om att vi inte är ensamma, du är inte ensam. Som pilgrimer vandrar vi tillsammans.
Kan du dela ett särskilt minne då du upplevt gemenskap i den världsvida kyrkan?
- Jag tror att det var det ögonblick när jag förstod betydelsen av solidaritet. Det händer dels på det internationella planet när vi som Centralkommitté behandlar officiella uttalanden för vissa partnerkyrkor, men också på det lokala planet när vi såsom en regional kyrka visar vår solidaritet till partnerkyrkor som tvingas hantera svåra politiska och samhälleliga utmaningar. Det är en fascinerande upplevelse: Vi är omgärdade av en gemenskap.