I mitten av november samlades präster, diakoner och pedagoger runt om från hela stiftet i Lund för att lyssna till Lisbeth Gustafsson, bland annat känd för sin medverkan i P1:s Tankar för dagen. Lisbeth är journalist, författare, hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet och senior konsult inom kommunikation kring livsfrågor och tro.
Hållbarhet ett högaktuellt tema
Inbjudare till dagen var Själavårdscentrum i Lunds stift. Fördjupningsdagens tema var och är högaktuellt, nämligen mänsklig hållbarhet och att vara människa i en tid av pandemi.
Vad gör det med oss att leva med ovisshet under så lång tid?
När Coronaviruset plötsligt drabbade oss blev vi först hobbyepidemiologer, sedan framtidsspanare. Vi blev varse hur svårt det var att kunna planera framåt. Under innevarande höst drog aktiviteterna i samhället i gång. På stört fulltecknades kalendrar och att-göra listorna. Så här i slutet av 2021 är det många av oss som är trötta.
Forskare slår larm om trötthetsskuld i kyrkan
- Vi har tvingats göra stora livsomställningar. Vi behöver prata om vad pandemin har gjort med oss. Det finns en stor och kännbar trötthetsskuld på grund av Coronakrisen, konstaterar Lisbeth Gustafsson när vi ses på ett kafé med varsin kopp stärkande kaffe.
Hur kan vi värna och stötta varandra när tillvaron svajar? Hur ska vi vara kyrka? Lisbeth berättar om en pågående forskarstudie som fokuserat på förändringsprocesser i kristider. Man har inom ramen för studien intervjuat kyrkligt anställda i Småland, både i frikyrkor och i Svenska kyrkan. Forskarna blev förskräckta över vad de fann och slog larm. De fann en trötthetsskuld, psykisk ohälsa samt stora risker för sjukskrivningar på grund av utmattning och utbrändhet.
Vilka reaktioner märkte du bland deltagarna när du föreläste?
- På fördjupningsdagen bekräftades den stora trötthet som finns bland kyrkans anställda. Det är en fråga som inte belysts eller varit ett samtalsämne men icke desto mindre är det en realitet. En hel del människor famlar efter vad som kan hjälpa oss i osäkra tider. Att våga prata om hur vi mår är viktigt. En ljuspunkt där som kom fram är diakonernas samtalspromenader som har gjort det lättare komma ner på djupet.
Lisbeth är författare till den nyutkomna boken Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa. I den lyfter hon åtta friskfaktorer eller byggstenar i existentiell hälsa. De är: Hopp, helhet, andlig styrka, inre frid, förundran, andlig kontakt och personlig tro. I boken dras för var och en av byggstenarna lärdomar utifrån en persons livsberättelse.
Ledarskap stor betydelse för mänsklig hållbarhet
- Jag fokuserar på mänsklig hållbarhet ur olika aspekter - socialt, ekonomiskt och så vidare. Hur ska vi hitta balansen mellan att vara och göra? Här spelar ledarskapet en mycket stor roll för mänsklig hållbarhet. Ledarskapet ska vara i kontakt med sitt inre, vara lyhörda för de existentiella frågorna och se sina medarbetare, säger Lisbeth och fortsätter:
- Ur ett folkhälsoperspektiv behövs stödjande miljöer. Vi behöver ställa oss frågan: Är Svenska kyrkans församlingar stödjande miljöer för folkhälsan? Finns det en medvetenhet om mänsklig hållbarhet eller reagerar vi inte förrän det är för sent?
Visst är det så att när vi genomgår en kris kommer ofta reaktionerna efteråt?
- Det stämmer. Sorg är som nattgammal is. Den bär och den bär tills den brister. För mig personligen finns det ett före och ett efter. När jag var 29 år dog min käresta. Vi var kollegor och båda två nyhetsjournalister på Aktuellt. För mig blev den livskris som jag gick igenom en väg till andlighet och tro.
Lisbeths svärmor sa: ”Fördjupa dig inte i sorgen men låt sorgen fördjupa dig.” Och så blev det, orden besannades.
- Förlusten av min man blev en livserfarenhet som fick mig att stanna upp, bli stilla och lyssna till frågorna i mitt inre. Hoppet och meningen finns ju där, avslutar Lisbeth.
Text: Maria Lundström
Fakta
Initiativ till fördjupningsdagen om mänsklig hållbarhet tog stiftsadjunkterna Mi Helén och Helena Hagert på Själavårdscentrum i Lunds stift när de hörde och blev tagna av Lisbeth Gustafssons Tankar för dagen som sändes i Sveriges radio P1 i september 2021. Programmet handlar om trötthetsskulden efter pandemin. Lyssna på avsnittet via Sveriges radio.
Forskarstudien om kyrkliga förändringsprocesser i kristid initierades våren 2020 av bland andra Lunds universitet och Enskilda högskolan i Stockholm. Syftet var att studera 24 protestantiska församlingar i Småland i samband med pandemiutbrottet. Under våren 2021 har det gjorts uppföljande intervjuer med ett 70-tal anställda och församlingsaktiva. Se vidare i denna artikel om trötthetsskulden i tidningen Dagen.
Boken av Lisbeth Gustafsson ”Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa” finns utgiven på Libris förlag. Med i boken finns samtalsfrågor som kan användas i församlingar.
På Själavårdscentrums fördjupningsdag medverkade även Kent Wisti, stiftsadjunkt för mission i Lunds stift samt konstnär och författare. Kent reflekterade över hur humor kan vara en väg för livstydning. Dagen avslutades med filmen ”Vem såg mig då?” av Kent Wisti och Susanne Dahl med musik av Leif Nahnfeldt. Här kan du se filmen.