Efter en väldigt försiktig vår och sommar har man i Örkelljunga pastorat under höstens återgått till ett ganska normalt gudstjänstschema.
- I början när allt startade kändes det väldigt dramatiskt, som en lavin som skulle komma över oss. De första två månaderna hade vi ingen nattvardsmöjlighet och vi stängde all barn- och konfirmandverksamhet. Det fanns en ängslighet bland personalen som kände sig otrygga. Vi tittade på hur idrottsrörelsen gjorde, och de ställde in alla inomhusaktiviteter, berättar Ola Johansson, kyrkoherde i Örkelljunga pastorat (se toppbilden).
Man tillsatte en coronagrupp med representanter från alla personalkategorier samt förtroendevalda. Man har sammanträtt var fjärde vecka och diskuterat hur man ska göra i olika situationer.
Stort medbestämmande
- Det är ju i slutändan jag som kyrkoherde som bestämmer, men vi har haft ett stort medbestämmande i personalen. Vi har valt att fatta besluten så nära verksamheterna som möjligt, vilket ibland har inneburit olika beslut i pastoratets församlingar eftersom förutsättningarna har varit olika, förklarar Ola Johansson.
- Vi har en duktig församlingsmedlem som inledningsvis hjälpte oss att göra väldigt välgjorda, filmade gudstjänster som vi sände digitalt varje söndag. Men till slut blev det allt för krävande för flera personalgrupper, bland annat för vaktmästeriet. Under hösten har vi gjort punktinsatser med filmandet vid de stora högtiderna. Minnesgudstjänsten blev filmad och första advent kommer också att bli det.
Handsprit och avstånd
I september när smittläget var lågt, kände man i Örkelljunga pastorat att det var omotiverat att inte bjuda in till gudstjänster. Rekommendationerna om handsprit, avstånd och att bara släppa in 50 personer har givetvis följts noga.
- För vår del innebär det att vi måste säga nej till mellan 10 och 15 personer varje söndag. Ibland väljer de att gå på någon annan gudstjänst under dagen men det är hemskt tråkigt att behöva säga nej, det är det, säger Ola Johansson.
Under julhelgen planerar man att dubblera alla gudstjänster i pastoratet för att fler människor ska kunna delta, och man kommer också att erbjuda en filmad andakt.
- Det har skett en förändring av känslan kring pandemin. Under våren hjälpte vi till att ta ansvar genom att inte erbjuda verksamhet. Nu känns det som att varje människa har hittat sitt eget förhållningssätt till situationen som råder och då får de välja själva om de vill komma eller inte. Sedan är det ju fortfarande så att det kommer nya restriktioner. Det hände för ett par veckor sedan och då fick vi stänga den öppna förskolan. Men all övrig verksamhet har vi kunnat hålla öppen, berättar Ola Johansson.
Videostream och närradiosändningar
Under skrivandet av denna artikel kom så rekommendationen att enbart åtta personer får samlas på allmän plats. Och nya planer måste göras.
- Vi kommer att gå över till digitala gudstjänster igen från första advent med videostream och närradiosändningar. Vi stänger all annan gruppverksamhet från och med den 24 november. Om rekommendationerna på åtta personer fortsätter över julen kommer vi även då att videostreama och göra närradiosändningar, säger Ola Johansson.
Även i Vellinge-Månstorps församling är förberedelserna inför advent och jul i full gång. Allt kommer inte att kunna genomföras som vanligt, men gudstjänster kommer det att bli! I ett första skede hade man förstås planerat för samlingar på 50 personer.
- Första advent brukar vi ha en stor familjegudstjänst under förmiddagen då vi bjuder in alla sexåringar och delar ut Biblar. Vi hade tänkt plocka bort Bibelutdelningen men ändå genomföra familjegudstjänsten. Skulle vi ändå ha blivit fler än 50 personer så hade vi planerat att ha så pass mycket personal i tjänst att vi kunnat dela på gudstjänstdeltagarna och samtidigt fira en likvärdig gudstjänst i församlingshemmet, berättar Iva-Katharina Kummer, kyrkoherde.
Nya planer på grund av restriktioner
Kvällens stora musikgudstjänst med 40-50 körsångare hade förstås inte heller gått att genomföra som vanligt. Istället hade man tänkt ha två enklare adventsgudstjänster med psalmsång och förhoppningsvis en liten kör. När restriktionerna nu skärptes fick man snabbt skrota dessa planer och göra upp nya.
I skrivande stund var planen på Domsöndagen att hålla Vellinge kyrka öppen under ett antal timmar, med präst och musiker på plats samt att vid varje hel- och halvtimme erbjuda en kortare andakt.
- Konfirmander är fortfarande välkomna till söndagens gudstjänster, men delas upp i grupper med högst sex personer i varje, och de får sina andakter utanför den ”utannonserade” öppettiden, förklarar Iva-katharina Kummer.
Flera val erbjuds i adventstid
- Något liknande tänker vi oss nu inför adventssöndagarna, men då antagligen i flera kyrkor som hålls öppna längre och där det finns fler andaktstider att välja mellan. Vi vill inte stänga kyrkorna helt på söndagarna. Det är en jobbig tid för alla, att då få tända ett ljus i kyrkan, få ett samtal eller kunna delta i en liten andakt kan förhoppningsvis betyda något och inte minst minska ensamheten.
Man planerar inte att filma några gudstjänster under julen, istället kommer man att erbjuda extra gudstjänster. Förutsatt att restriktionerna lättar och går tillbaka till en 50-gräns, kommer man bland annat att hålla tre julnattsgudstjänster.
- Vi har 86 konfirmander som ska gå på någon gudstjänst under julen. Förutom två extra gudstjänster på julafton har vi också dubblerat gudstjänsten på annandag jul. Vi hänvisar konfirmanderna främst till dessa. Vi har diskuterat om vi ska dela ut ett antal biljetter till julhelgens gudstjänster men är rädda för att det skulle kunna bidra till köbildning utanför kyrkan. Så det blir först till kvarn som gäller, säger Iva-Katharina Kummer.
- De skolvandringar vi planerat har vi ställt in. Istället ska skolklasserna få en liten julhälsning.
Skulle gränsen på åtta personer finnas kvar över jul kommer man i Vellinge-Månstorp att ha en annan strategi, denna diskuteras just nu i skrivande stund.
En nyhet - hålla egen andakt
”Andakt to go” är en annan nyhet i församlingen. Det är ett häfte man kan hämta i kyrkorna eller på expeditionen, som innehåller allt man behöver för att kunna hålla sin egen andakt, antigen i kyrkan eller hemma. Man planerar även att göra ett häfte för julen med julevangeliet och betraktelse.
I Vellinge-Månstorp har man firat gudstjänster även under våren och sommaren. Konfirmationerna genomfördes, men istället för fem stora under vår- och sommarmånaderna blev det 14 små i augusti-september.
- Vi streamade dem också, vilket var nytt för oss. Det kändes viktigt eftersom platserna var begränsade och många av olika anledningar inte hade möjlighet att komma. Tack vare streamingen kunde alla som ville följa konfirmationsgudstjänsterna hemifrån.
Körerna fick pausas under våren liksom en del inomhusverksamheter för äldre. Istället erbjöd man sig att handla åt dem som satt isolerade och man erbjöd samtal utomhus.
Populärt med mötesplats utomhus
- Vi har en stor terrass där vi har serverat kaffe varje vardag sedan i april. Det har blivit en populär mötesplats. Just nu undersöker vi om vi kan ha någon sorts värmare där så att vi kan fortsätta även under vintern, säger Iva-Katharina Kummer.
I Vellinge-Månstorp blickar man framåt men med en viss försiktighet. Inga stora evenemang finns planerade i januari eller februari och man har redan börjat lägga in extra gudstjänster under påsken 2021. För säkerhets skull.
- Det här året har lärt oss att vi inte kan ta något för givet men vi har också lärt oss att tänka om och vara flexibla. Vi vill försöka ha öppet så mycket som möjligt. Vi kan inte säga till folk: kom tillbaka om ett år för då är nog pandemin över. Vi måste vara kyrka idag!
Charlotta Bäckström