Mörkt kors och guldig grotta i närbild på väven.
Foto: Linda Oskfred

Nya textilier till Lunds domkyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

2023-04-03: För första gången på nästan hundra år tar Domkyrkan i bruk ett nytt antependium till högaltaret. Skaparen bakom de nya textilierna är konstnär Andreas Eriksson.

Fira påsk med nytt antepenium

”Jag slogs av naturmaterialen i kyrkan och insåg tidigt att jag ville skapa ett möte mellan linet som naturmaterial och de material som finns i Domkyrkan. Sten, trä, metall.”
Konstnär Andreas Eriksson 

I påskdagens högmässa den 9 april 11.00 tas nya liturgiska textilier i bruk i Lunds domkyrka. Det är konstnären Andreas Eriksson som för domkyrkan gjort ett nytt antependium, en ny mässhake och stolor. Antependiet är det tyg som hänger framför högaltaret. Antependier finns i olika färger och det byts beroende på årstid och tema. Påsken är årets stora kyrkliga högtid och färgen är vit. Andreas Eriksson har använt lin och anknyter till påskens symboler. I samband med den stora utställningen med hans vävar på Skissernas museum 2021 kunde publiken se skisser från arbetet för Lunds domkyrka och även via en filmlänk från ateljén, i realtid, följa hur antependiet växte fram i vävstolen.

Nu finns alltså möjlighet att se det färdiga verket! Mässhaken vävd i ull i damastteknik tas också i bruk i gudstjänsten. En mässhake är det capeliknande plagg prästen bär vid mässfirande och stolan är det band som en präst, diakon eller biskop bär i gudstjänster. Också de i liturgiska färger.

OM ANDREAS ERIKSSON

  • Född i Björsäter 1975.
  • Utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
  • Verksam som konstnär inom måleri, fotografi, skulptur, film och grafik. Inspireras av naturen.
  •  Ledamot av Konstakademin sedan 2014.

PÅSKEN I DOMKYRKAN

Dagarna från skärtorsdag till och med påskdag gestaltar påskens dramatiska skeende. Skärtorsdagens mässa 18.30 avslutas med att kyrkorummet töms på ljus, blommor och textilier och försänks i mörker och tystnad.

Långfredagen gestaltas som Kristi dödsdag med gudstjänster kl. 11.00, 15.00 och 17.00.

Gudstjänsten kl. 15.00 firas tillsammans med S:t Thomas katolska församling, ett tecken för den vänskap och samverkan som vuxit fram efter det ekumeniska mötet i Lund 2016. Kl. 17.00 hålls gravläggningsgudstjänst i kryptan som under påsken symboliserar Kristi grav. Dit återvänder församlingen igen på påskdagsnatten kl. 23.30 för att lyssna till påskevangeliet, tända påskljuset och hämta vatten ur brunnen för dop och dopförnyelse.

Några timmar senare är det alltså dags för högmässa med de nya textilerna. Konstnär Andreas Eriksson närvarar på påskdagen.