Ljusinstallation i kryptan.
Foto: Johanna Hernaeus.

Konst i kryptan

Nyhet Publicerad

I sommar visas utställningen Sentieri nascosti/Dolda stigar, en ljusinstallation av Johanna Hernaeus.

Ljusinstallation i kryptan

Sommarens konstverk i Lunds domkyrkas krypta är en ljusinstallation av ljusdesigner Johanna Hernaeus med titeln Sentieri nascosti/Dolda stigar. Med verket har Hernaeus skapat ett subtilt spel av skuggor och ljus i kryptans axel mellan söder och norr. Ljusspelet möter dagsljuset som letar sig in i rummet genom fönstren i sydlig och nordlig riktning. Också det ljuset är föränderligt och i rörelse.

Inspirerad av skogen

Inspiration för Hernaeus är förnimmelsen av ljus genom trädens lövverk. Att vandra i skogen är en del av hennes vardag. Intryck från dessa promenader, upplevelser av ljus och skuggor, av löv som rör sig i vinden och silar ljuset ner mot stigen i varierande mönster, har inspirerat ljussättningen i kryptan. Att stå i en träddunge med höga träd som sträcker sig mot himlen blir en sakral upplevelse för Johanna. För henne är kryptans rum och naturens sakrala rum nära varandra.

Trädgård i kryptan

Träd Kryptan kan liknas vid en trädgård. Kolonnerna påminner om trädstammar. De är huggna i olika mönster som hjälper till att leda ljuset in i rummet. Beroende på tidpunkt och ljusförhållanden utanför rör sig ljuset genom rummet. Det uppstår gläntor av ljus och mörkare skuggor. De romanska valven skyddar besökaren som trädens kronor. 

Ödmjukhet inför träden

Johanna Hernaeus vill väcka omsorg och ödmjukhet inför träden och det dolda liv av växter och djur som finns i en skog. Hon vill inspirera oss att värna skogarna och träden.

-Träd betyder så mycket för oss alla, oavsett var på jorden vi lever. Träd är starka, levande, flitiga, nyttiga, heliga, symboliska och fridfulla, säger hon.

Hon skriver:
 Jag vill påminna om vikten av
 träd och skog.
 Och Ljus.
 Grunden för liv.

Trädgård i Bibeln

Trädgården som plats och metafor återkommer i de bibliska berättelserna. Paradiset, Edens lustgård, Kristi födelseplats i Betlehem kan också liknas vid en trädgård. Det är i en trädgård Jesus ber innan han grips och dödas. Han grav ligger i en trädgård och det är där Maria från Magdala möter honom som uppstånden. Kryptan förenar oss med dessa trädgårdar. Framkallar minnet av och längtan efter en plats präglad av samhörighet och samband. 


Välkommen in i ljusverket. Stanna gärna en stund så du hinner se hur ljuset förändrar sig. Låt de dolda stigarna framträda och leda till en stunds vila vid källan. Tingen vittnar.


/Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan

 

Var: I Lunds domkyrkas krypta 
När: 1 juli – 20 augusti 2023
Öppettider: Samma som Domkyrkans.
Ljusdesigner LD är Johanna Hernaeus, lightpoetry.se

Vi tackar för bidrag från Brygghuset Finn, Eurofinans och Eos som 
möjliggjort presentationen av installationen.