Foto: Johannes Söderberg

SVT visar gudstjänster från Domkyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

2022-12-20: Den 30 september till 2 oktober spelade SVT in två högmässor och en gudstjänst i Lunds domkyrka. Dessa kommer att visas i SVT 2 under januari med start nyårsdagen. Har du inte möjlighet att se dem när de sänds kan du se dem på SVT Play efteråt, där ligger de kvar i 180 dagar efter publicering.

Gudstjänster från Domkyrkan

I samband med inspelningarna av gudstjänsterna spelades även Lunds stifts kyrkospel Jordens bön in. Detta kyrkospel med bön för miljön, människan och klimatet sändes i SVT 2 andra söndagen i advent men ligger kvar på SVT Play till 2 juni.

I Domkyrkan kommer högmässa som vanligt att firas kl. 11.00 på Nyårsdagen, Trettondedag jul och Första söndagen efter Trettondedagen.

Program som visas i SVT

Högmässa från Lunds domkyrka 
Visas: söndag 1 januari 2023 i SVT 2 kl. 10.00 – 10.45
Högmässa på nyårsdagen med Lisa Svensson som celebrant och Mats Nyberg som predikant. IDE Vokalensemble medverkar under ledning av Stefan Ekblad. Organist är Susannah Carlsson.

Gudstjänst från Lunds domkyrka 
Visas: fredag 6 januari 2023 i SVT 2 kl. 10.00 – 10.45
Gudstjänst på Trettondagen med domkyrkokaplan Lena Sjöstrand som predikant och Jan Kjellström som liturg. VOS Vokalensemble medverkar under ledning av Robert Bennesh, som även är organist. Elin Eriksson och Eleonoor Roovers medverkar som solister. Det berömda astronomiska uret spelar till trettondagens evangelium. Gudstjänsten inleds med en reflektion över att domkyrkans krypta invigdes 1123 och således fyller 900 år 2023.  

Högmässa från Lunds domkyrka 
Visas: söndag 8 januari i SVT 2 kl. 10.00 – 10.45
Högmässa på första söndagen efter trettondagen med Josefin Gustafsson Andersson som celebrant och Jonas Persson som predikant. Lunds domkyrkas gosskörer medverkar under ledning av Susannah Carlsson. Organist är Robert Bennesh.