Olivia intervjuar biskopen om julen

Nyhet Publicerad

Olivia, 7 år, stämde träff med biskop Åsa Nyström för att prata om julen. Vilken är biskopens favoritjulsång? Varför går så många i kyrkan på julen? Och kan biskopar åka i pulkabacken? Intervjun är inspelad på Kronan, Luleå.

Inför julhelgen mötte Olivia, 7 år, biskop Åsa Nyström vid en lekpark på Kronan i Luleå. Där fick hon ställa frågor om julen i ett samtal om både stort och smått som ett barn kan undra över i jultid.

Åsa Nyström hade med sig sin privata julkrubba, snidad ur ett stycke olivträ från Jerusalem.

– Vi firar att Jesus föddes, att Gud blev människa och blev ett litet, litet människobarn, berättar Åsa Nyström och förklarar att det var så fullt i Betlehem att Josef och Maria inte rymdes någon annanstans än i ett rum där det också fanns djur.

Favoritsången en klassiker som berättar julevangeliet

Under intervjun får Olivia också veta om biskopen föredrar lussebullar eller pepparkakor, och vilken julsång hon tycker mest om att sjunga.

– Den berättar egentligen hela julevangeliet. Att Jesus föds och att änglarna kommer och sjunger i natten. Jag tycker om den, säger Åsa Nyström om sin favoritjulsång.

”Varför går så många till kyrkan i jul?”

Just julsånger är något Åsa Nyström tror lockar många till kyrkan under julen.

– Jag tror att jättemånga vill sjunga julsånger. Jag tror att hela budskapet som Gud vill ge, att han älskar oss och vill komma oss nära, det betyder jättemycket för många människor. Man vill också slippa ensamheten och kunna vara tillsammans, säger Åsa Nyström.

Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.

Välkommen i jul

I en orolig tid får vi fira julens mirakel tillsammans. Kyrkan är öppen och du är välkommen, precis som du är.