Foto: Gustav Tegby

Lisa har fått H.M. Konungens medalj

Nyhet Publicerad

Lisa Tegby, Umeå, har varit präst i 50 år. I början av oktober tilldelades hon H.M. Konungens medalj i åttonde storleken för "betydande insatser inom svenskt kyrkoliv" – och fick den vid samma ceremoni som en tidigare konfirmand.

Medaljceremonin ägde rum den 12 oktober i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet. Lisa Tegby, som till vardags är vikarierande kyrkoherde i Vindelns församling och komminister i Svenska kyrkan i Umeå, fick den för "betydande insatser inom svenskt kyrkoliv".

– Medaljen är ju en uppmuntran och när man blir uppmuntrad blir man glad. Så jag är glad och stolt. Men det är viktigt att säga att det här med att arbeta som präst, det är ju något man ständigt gör i ett sammanhang. Så jag ser den här medaljen som en uppmuntran och ett erkännande till alla sammanhang jag fått och får vara en del av och fira gudstjänst, bygga församling och skapa miljöer där tro, hopp och gemenskap kan växa för människor i alla åldrar och livssituationer, säger Lisa Tegby.

Brevet från hovet kom redan vid jul 2020 men ceremonin har blivit uppskjuten ett par gånger på grund av pandemin.

Tänk att vi fått vara präster så länge! Och att vi får fortsätta att vara det. Det är nåd.

Lisa Tegby

– Det var fint och högtidligt. Och alldeles extra roligt var det att få ta emot medalj samtidigt med en av alla de härliga konfirmander jag har haft genom åren, nämligen skådespelaren Pia Johansson, säger Lisa Tegby.

Firar 50 år som präst med festhögmässa

Lisa Tegby prästvigdes som 21-åring 1971 och har hunnit med en hel del sedan dess. Hon säger att hon gläds åt blandningen och mångfalden.

– Tänk att få arbeta med livets största frågor! Och att få bära med sig de frågorna in i möten med människor i alla livets situationer. Alla de enskilda mötena är nog det största. Samtidigt älskar jag ju teologi, stora sammanhang och att kyrkan hörs och syns och gör sin röst hörd i kultur och samhälle. Det är verkligen fint och en stor gåva att få vara präst.

På söndag den 24 oktober firar Lisa Tegby och kollegan Anders Rodén sina 100 gemensamma prästår med en festhögmässa i Ålidhemskyrkan.

– I maj var det 50 år sedan vi prästvigdes i Luleå av biskop Stig Hellsten, men då gick det ju inte att bjuda in till stor gudstjänst. Så nu ska det bli av med kyrkokör och tårtfika och allt. Det ska bli så roligt! Tänk att vi fått vara präster så länge! Och att vi får fortsätta att vara det. Det är nåd.

Medaljceremonin 12 oktober

Andra som förärades med medaljer vi samma tillfälle var bland andra Magnus Uggla, Lena Philipsson och Emma Frans.

Läs mer på kungahuset.se >