Biskopens betraktelse den tredje söndagen i advent

Nyhet Publicerad

Den tredje söndagen i advent delar biskop Åsa Nyström en film som tar sin utgångspunkt i evangelietexten, om Johannes Döparen som bereder vägen för Jesus.

Biskopens adventsfilm utgår från söndagens evangelietext ur Lukasevangeliet 3:1–15. Den handlar om Johannes Döparen som tog emot Guds ord i öknen, en plats dit människor söker sig för att vara ensamma, lämna vimlet bakom sig och förbereda sig för viktiga uppgifter.

– Han riktar skarp kritik mot hycklare bland folkets ledare och mot kung Herodes själv. Och då blir han satt i fängelse. I dag skulle vi kanske kalla honom en politisk fånge, en som fängslats för att han kritiserat dem som har makten. Han skulle dela cell med journalister som granskat de styrande och jurister som försvarat mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Människor som vägrat tystna och foga sig, som stått upp för sanningen, säger Åsa Nyström i filmen.

Filmen publicerades på lördag kväll på Luleå stifts webbplats och i sociala medier. Nedan ser du den också med svenskt teckenspråk.

Biskopens film på tredje advent, på svenskt teckenspråk

Den tredje söndagen i advent delar biskop Åsa Nyström en film som tar sin utgångspunkt i evangelietexten, om Johannes Döparen som bereder vägen för Jesus.

En adventsstjärna lyser i ett fönster.

Advent

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Läs mer om advent och vad bibeltexterna i kyrkan handlar om under adventstiden.