Foto: Magnus Aronson/IKON

1 juni får fler samlas i församlingsverksamhet

Nyhet Publicerad

Den 1 juni kan vi åter samla 50 personer sittandes inomhus. Det öppnar upp för möjligheten att välkomna församlingsbor till viss verksamhet. Under sommaren går det också att till exempel ta vara på möjligheten till dop utomhus.

Folkhälomyndigheten föreslår att en höjning av maxtal träder i kraft den 1 juni 2021. Höjningen innebär att församlingar kan samla upp till 50 personer sittandes inomhus.
   – Nu är det dags att göra konkreta planer för att välkomna församlingsbor tillbaka till viss församlingsverksamhet, säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.
   I ett brev till kyrkoherdarna i Luleå stift skriver hon att många kommer tveka att komma men att kyrkan nu behövs i allra högsta grad för att bryta psykisk ohälsa och ge sammanhang för både smärta och hopp.

Dopet har ingen åldersgräns

Under pandemin har många valt att avboka dop av barn. Nu blir det extra angeläget att synliggöra att dopet inte har något bäst före-datum.
   – Många sörjer det dop som inte har kunnat bli av, sörjer att det under pandemin inte gick att samlas kring sitt barn. I sommar kan vi göra det möjilgt, för döpt kan man bli i vilken ålder som helst, säger Åsa Nyström.

Obs! fortsatta restriktioner fram till 1 juni

  • Max åtta personer exklusive personal får träffas vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata tillställningar i lokaler utanför det egna hemmet – till exempel i kyrkor och församlingshem.
  • Vid begravningar får 20 personer exklusive personal delta.
  • Om lokala och regionala föreskrifter tillåter det, är det också möjligt för församlingar att genomföra fysiska träffar för barn och unga födda 2002 och senare.

Kyrkan följer genom hela livet

Svenska kyrkan finns med under hela livet. Från dop och konfirmation till vigsel och begravning. Varje söndag, och oftare än så, firas gudstjänster i kyrkor och kapell.

Återbrukade dopklänningar i Holmsund

I Holmsunds församling kan nu även äldre barn låna dopklänning. Att bebisar vuxit under pandemin och inte längre ryms i de vanliga dopklänningarna ska inte vara skäl till ett avbokat dop. Detta tack vare gamla blusar och en vaktmästare som är flink i fingrarna.