Kyrkofullmäktige hölls i Örnäsgården

Nyhet Publicerad Ändrad

Renoveringen av Luleå domkyrka och verksamhetsbudgeten var två punkter i programmet under kyrkofullmäktigemötet som hölls tisdagen den 8 november i Örnäsgården. Kvällen avslutades med att Mona Eriksson, verksamhetsledare, berättade om planerna på en ny aktivitet som tilltalar vuxna och barn - och om två fina utmärkelser som församlingen tilldelats under hösten.

Margareta Bladfors Eriksson, ordförande och Anneli Olovsson, sekreterare.

Mötet med över 40 deltagare från olika nomineringsgrupper öppnades av kyrkofullmäktiges ordförande Margareta Bladfors Eriksson:

- Varmt välkommen till denna kväll där vi ska ta många beslut.

Just nu undersöker man om solceller kan placeras på de olika gårdarnas tak

Margareta Bladfors Eriksson presenterade sedan Anneli Olovsson som ny sekreterare som förrättade upprop. 

Val av protokollsjusterare tillika rösträknare, samt tid och plats för justering var nästa punkt i programmet. Margareta Lindbäck och Lars Palo valdes som ordinarie och Henry Granlund samt Ove Bucht som ersättare.
Justering måndag den 14 november klockan 10 godkändes. De utsedda justerarna fungerar även som rösträknare.

Dagordningen godkändes och som punkt 6, Verksamhetsplan och budget 2023, berättade Peter Vinsa, fastighetschef, om den kommande faser i vid renoveringen av Luleå domkyrka. Han gav även en återblick kring historiken bakom de tidigare renoveringsfaserna. Mötesdeltagarna fick också höra om de kyrkoantivariska ersättningar och kyrkounderhållsbidrag församlingen ansökt om för att få bidrag till den omfattande renoveringen. Vinsa informerade också om det planerade underhållet för exempelvis Mjölkuddskyrkan och att man just nu undersöker om, och hur, man kan placera solceller på de olika gårdarnas tak på Mjölkudden, Örnäset och Hertsön - där Hertsökyrkan verkar lämpligast.
Vinsa informerade även kring det takbyte på Småskärs kapell som blir verklighet inom närmaste åren.

Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef, berättade om planerna för våra kyrkogårdar.

Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef, gav en nuläges- och framtidsanays i begravningsverksamheten. Åhörarna fick veta att Innerstadens nya ekobyggnad invigdes i september och som har egen elförsörjning genom solcellspaneler på taket, om den kulturhistoriska inventeringen som pågår och som ska vara klar hösten 2022, om Örnäskyrkogården där man har har haft invigningar av det nya rekordlånga staketet, Minneslund för våra små och att man gjort nya urngravar i kvarter 55.
- Nu väntar ny ledbelysning, som ett steg i miljöarbetet, och skyltning, en ny askgravplats anläggs och så ska domkyrkoplanen vid Luleå domkyrka återställas med trevliga grusgångar och annat, sa Lundberg.

Ny ledbelysning på kyrkogårdarna är ett steg i miljöarbetet

Peter Vinsa, fastighetschef, Mona Eriksson, verksamhetsledare, Charlott Rehnman, domprost och Dick Mattsson, ekonom, deltog under kyrkofullmäktigemötet.

Dick Mattsson, ekonom från Luleå stift och representant för ekonomiservice, föredrog om verksamhetsplanen och budgeten i stora drag.
-  Kyrkoavgiften hålls oförändrad mot tidigare år och den är 0,92 kronor. Det budgeterade resultatet är minus 397 000 kronor.

Föredragningen om budgeten avslutades och förslag till beslut fattades om att:
fastställa kyrkoavgiften, begravningsverksamhetens nettokostnad, investeringsbudget 2023 med plan 2024-2025, verksamhetsplan för år 2023, fastställa budget 2023 med plan 2024-2025, delegera till kyrkogårdet att besluta om tilläggsbudget. Kyrkofullmäktiges beslut yrkade bifall till detta.

Petra Mallfors mötte Yvonne Stålnacke, kyrkorådsordförande, under mötet i Örnäsgården.

- Vi har stor kunnighet hos dem som föredrar i kyrkofullmäktige, jag känner mig trygg som kyrkorådsordförande, sa Yvonne Stålnacke.

Charlott Rehnman berättade om punkt 7,  Församlingsinstruktion FIN år 2023-2026, och talade om hur församlingsinstruktionen är församlingens identitet. Kyrkofullmäktiges beslut yrkade bifall till FIN och Omvärldsanalysen.

Nina Berggård, ViSK, avsäger sig uppdraget

Som punkt 8 informerade Ingemar Rehnman om att Nina Berggård, ViSK, avsäger sig uppdraget som ledamot tillika vice ordförande i kyrkorådet och i APU. Annika Sundström ViSK, blir från årsskiftet ledamot och vice ordförande fter Nina Berggård. Britt-Marie Snell Perdal ersätter Annika Sundström i kyrkorådet och i kyrkorådsmötet i december beslutas om vem som ersätter Nina Berggård i APU.

Kyrkofullmäktige tog beslut om att nya sammanträdesdagar under 2023 blir 16 maj och 7 november.

 

Delegationen från Luleå domkyrkoförsamling som tog emot priset Årets Changemaker på Uppsala Konsert och Kongress i oktober 2022. Foto: Emil Olsenmyr Act Svenska kyrkan

Den inkomna motionen om att skapa en meditationsstig på Örnäskyrkogården bifölls vid förra sammanträdet i maj 2022. Mona Eriksson, verksamhetsledare, berättade att man haft möte med begravningsombudet Hans Landberg angående denna meditationsstig med inspiration av den förre biskopen Martin Lönnebos populära armband, Frälsarkransen. Under våren utreder Mona Eriksson och Ulrika Asp hur meditationsstigen kan ha inslag som även tilltalar barn. I maj lägger man fram ett förslag på budget. 

Punkt 11 avsåg information om ny ersättare i Kyrkofullmäktige Dnr F2022-0457:3 /1.4; en ersättare är utsedd till Elias Näslund men har avsagt sig och därför kommer en ny ersättare att utses. ersättare i Kf har flyttat från församlingen. 

En miljöcertifiering och ett nationellt pris - grattis till oss!

Kvällens sista punkt var information från Mona Eriksson, verksamhetsledare, som ville lyfta två positiva händelser.
- Vi har blivit godkända i miljöcertifiering FAS 3, och den certifieringen fick vi direkt utan att behöva gå igenom FAS 2. Malin Skogqvist, miljö- och hållbarhetssamordnare i Luleå stift, ansåg att vi gjort sådana insatser och framsteg att vi redan kvalificerade oss för FAS 3. Vår nya ekonomibyggnad på Innerstadens kyrkogård, med dess miljötänk kring får en stor guldstjärna! Även det faktum att vi ser över belysningen på kyrkogårdarna, att fönstren i Örnäsgården ej längre ger värmeutsläpp och att vi har gått igenom alla kemikalier färg, diskmedel och tvål - ja, att vi använder rätt saker och produkter nu. Inom vår grundläggande verksamhet som diakoni och gudstjänst har vi haft föreläsningar, gudstjänster med skapelsetema och pilgrimsvandringar där vi resonerat kring skapelse och klimaträttvisa. I våras fick vi beröm för vår hållbarhetsredovisning vi gör varje år. Det faktum att vi tagit ett beslut om att hälften av våra storkollegier hålls digitalt så vi sparar tid och miljö och att vi också sett över våra lokalbehov har bidragit att vi kunde gå direkt från FAS1 till FAS 3 i miljödiplomeringen.

- Men så har vi också fått ett fint nationellt pris! Vi har blivit Årets Changemaker i Sverige - något som Act Svenska kyrkan utsett för första gången i år. Vi gör skillnad för andra. Utnämningen finns i många länder men vi fick den första svenska under rubriken ”Ringar på vattnet”. Efter vi blev utnämnda vill andra veta vad vår missionspastoral innehåller så den finns nu utlagd för alla att ta del av.
- Jag säger grattis till oss alla för de här fina utmärkelserna!

Kyrkofullmäktiges ordförande Margareta Bladfors Eriksson avslutade mötet med orden:
- Tack för det fantastiska jobb ni gör. Det händer väldigt mycket i församlingen. Ha en härlig fortsatt november och så småningom en god jul. Med det avslutar jag sammanträdet som jag anser är väl genomfört.