Foto: Alexandra Nyman

- Det känns bra att återigen få lyfta det samiska i kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Måndagen den 6 februari uppmärksammar Luleå domkyrkoförsamling samernas nationaldag med en aftonbön klockan 19 i Luleå domkyrka. Biskop Åsa Nyström deltar tillsammans med Charlott Rehnman, domprost. Luleåbon Nils-Bertil Heikka kommer att framföra nordsamiska psalmer. - Det är bara ett år sedan jag sjöng för publik för första gången.

Måndagen den 6 februari är det samernas nationaldag. Luleå domkyrkoförsamling uppmärksammar dagen genom att hålla en aftonbön i domkyrkan klockan 19. Här närvarar biskop Åsa Nyström, domprost Charlott Rehnman med flera. Nils-Bertil Heikka, som arbetar som metodutvecklare i Luleå kommun och med minoritetsspråksutveckling, kommer att sjunga under gudstjänsten.

- Jag är glad att delta, tidigare har jag bara sjungit som alla andra i kyrkan och för mina barn när de var små, berättar Nils-Bertil Heikka.
- Första gången jag sjöng inför publik var bara för drygt ett år sedan när vi hade allsång med samiska julsånger i Luleå domkyrka. Då sjöng jag tillsammans med den samiska artisten Pia-Maria Nutti Holmgren. Och jag fick uppmuntran att fortsätta efter det. Så nu blir det tredje gången gillt!

Foto: Alexandra Nyman

Psalmer från nordsamiska psalmboken i fokus 

- Det känns bra att åter igen få medverka i något som lyfter det samiska inom kyrkan. Den här gången sjunger jag psalmer från den nordsamiska psalmboken och framför två av mina favoriter, Amazing grace och Jag har hört om en stad på samiska. 
- Samuel Lindh, kyrkomusiker i Luleå domkyrkoförsamling, spelar orgel.

Under 2021 och 2022 framförde Svenska kyrkan sin ursäkt till det samiska folket, en gång i Uppsala och nu senast i Luleå domkyrka.

- Det känns bra att ursäkten är framförd, säger Nils-Bertil Heikka. Nu är vi många som väntar på att ord ska bli handling i och med de åtta åtaganden som kyrkan tagit på sig.

Nils-Bertil Heikka firar vanligtvis den samiska nationaldagen med att köpa en tårta eller att delta i Lule-Boden Sameförenings firande. 

- Föreningen firar i Kulturcentrum Ebeneser i centrala Luleå och det är synd att de här två evenemangen krockar i år, men jag hoppas att människor har möjlighet att närvara en stund även i Luleå domkyrka, det kommer att bli väldigt fint.

Aktuella psalmer med psalmnummer/titlar i nordsamiska psalmboken och den svenska psalmboken:
217 Dušše beaivi, bottoš hávalássii - 249:1-3 Blott en dag...
222 Ale de bala - 256:1-4 Var inte rädd
221 Dál illusága gula de - 231:1-4 Oändlig nåd / Amazing grace.
294 Mon lean almmálaš gávpogis gullan - Jag har hört om en stad...

Biskop Åsa Nyström (tv) deltar vid gudstjänsten i Luleå domkyrka för att uppmärksamma samernas nationaldag.