Påsk

Påskveckan inleds på påskdagen

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder påskveckan. 

Stilla veckan kallas veckan som föregår påskdagen. I stilla veckan ingår exempel palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen. 

På påskdagen har Jesus vunnit över döden genom att uppstå till livet igen. I och med det, är ondskan och döden besegrade. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro. 

På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro. 

Skärtorsdagen

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Medan de äter säger Jesus till dem att de ska fortsätta bryta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns bland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus.

Långfredagen

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus har gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung.

Påskdagen

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Annandag påsk

Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.