Ord och Ton

I Ord och Ton möts sång, musik, text och bön i samklang. Här med SKALLSJÖ SOMMARORKESTER. Söndag 31 mars

Ord & Ton - kring jämställdhet

Här möts sång, musik, text och bön i samklang kring livets stora och viktiga frågor.

Präst Karin Coxner, musiker Samuel Johansson

Denna gång gästas vi av SKALLSJÖ SOMMARORKESTER som kommer att spela musik av tre kvinnliga tonsättare.

Söndag 31 mars 16.00  i Forshälla kyrka

 

SKALLSJÖ SOMMARORKESTER

är en progressiv stråkorkester som spelar kvinnliga tonsättares musik. Orkestern består av unga, lovande musiker i Sverige och andra länder i Europa. Skallsjö Sommarorkester har tidigare gett konserter i Hessen i Tyskland och Bergen i Norge samt på olika platser i Sverige. Januari 2018 mottog orkestern Guido Vecchis stipendium och gav i samband med detta en konsert i Göteborgs konserthus. Vida de Léon är en svensk cellist som studerar vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn, där hennes lärare är Richard Krug. Hon har mottagit flera stipendier och priser och deltar aktivt i nationella och internationella masterclasses.

”Hvarför skola kvinnorna vänta?”

Ja, varför ska kvinnor egentligen vänta? Titeln på Frida Stéenhoffs föreläsning från 1905 är fortfarande aktuell, inte minst i musikbranschen. Huruvida den kvinnliga rösträtten, som Stéenhoff syftade på, infördes 1918, 1919, 1921 eller vid någon helt annan tid är fortfarande under konstant diskussion. Så låt oss inte kalla detta ett jubileum utan snarare ett tillfälle att färdas tillbaka i tiden, till en plats där Elfrida Andrée och andra pionjärer struntade i samhällets normer, för att dedikera sina liv åt musiken och komponerandet. Under denna konsert kommer vi bjuda på musik av tre kvinnliga tonsättare sprungna ur olika tider, platser och förutsättningar.

PROGRAM:

Anna Ljungberg (1995-): Absurd i G

Elfrida Andrée (1841-1929): Sommarminnen från Bjurslätt

Dobrinka Tabakova (1980-): Konsert för cello och stråkorkester (solist: Vida de Léon)

Anna Ljungbergs villa Absurd kommer ni kanske känna igenom från vår sommarturné 2016, då vi även presenterade Annas oerhört intensiva tonspråk och grooviga rytmer för den tyska publiken. Det blev succé då och det kommer att bli ännu bättre nu!

Elfrida Andrée var en pionjär bland kvinnor inom musikbranschen i Sverige och var även Nordens första kvinnliga domkyrkoorganist. Hennes verk ”Sommarminnen från Bjurslätt” hade premiär i Göteborg mars 1904, åren innan Frida Stéenhoff höll sin berömda föreläsning, och nästan på dagen 115 år före vårt framförande.

Dobrinka Tabakova är en brittisk/bulgarisk tonsättare och en av vår tids mest framstående. Hennes cellokonsert är virtuos för både solist och orkester, men innehåller ändå en närmast minimalistisk antydan.

 

 

Nästa Ord & Ton:

Söndag 28 april 16.00  TEMA: kring tro, liv och förändring 

 

VARMT VÄLKOMNA!

Skallsjö sommarorkester kommer 31 mars