Foto: Fredrik Carlin

Vikingstads kyrkoherde går vägen neråt

Församlingen har ingått ett julvad - som slutar med julbad.

Följande text publicerades i Kyrkans Tidning 51/2020:

Vad grubblar en kyrkoherde på när hon eller han vaknar mitt i natten och har lite svårt att somna om? Det förlorade fåret? Budget för kommande år? Gudstjänster i coronatider? Hos oss i Vikingstads församling är det rätta svaret – hur man får fart på julinsamlingen!

När allt är som vanligt är kyrkan fullsatt på första advent, bössor fylls och swisharna duggar tätt. Den stora gudstjänsten som vi kallar Julmusik på tredje eller fjärde advent är välbesökt och glada gudstjänstfirare, uppfyllda av körsång och musik, vill hjälpa till att stoppa orättvisor i världen via Act Svenska kyrkan. Men så ser det inte ut i år. För vi har ju ställt om, som det lite uttjatat heter. För flickorna ute i världen, de som blir bortgifta, könsstympade och utsatta för en rad andra övergrepp vi inte ens kan föreställa oss, har läget emellertid knappast förändrats. Övergrepp begås fortfarande. Vi har en möjlighet att hjälpa till via julinsamlingen, men hur ska vi göra i år?

De här tankarna snurrade i nytillträdda kyrkoherde Linda Cederholms huvud där hon låg sömnlös. Och ni vet hur det är med bra idéer, de kommer när man minst anar det...

Min kollega Liselott Anderson och jag brukar vinterbada. Vi är övertygade om att det är stärkande och bra för immunförsvaret. Dessutom ger det en härlig endorfinskjuts i hela kroppen och glitter i ögonen! Övriga i arbetslaget i församlingen tycker att vi är lite knäppa, och framförallt kyrkoherde Linda, hon tycker att vi är helgalna. Hon badar inte ens på sommaren och har om sanningen ska fram inte badat i en sjö på två år.

Dagen efter den där grubblande natten kom Linda till mig och Liselott med en utmaning.
 - Om ni ser till att samla in 5000 kr till julinsamlingen senast den 17 december så följer jag med er och julbadar! Klarar ni inte utmaningen får ni städa vinden på Kyrkans hus den 23/12.

 - Taget! sa vi och gick raskt och spelade in ett filmklipp och spred det på Facebook och hemsida.

För nog måste det gå att samla in pengar även i år, trots virus och omställningar. Vi måste bara tänka nytt. Så nu uppmanar och utmanar vi alla – Bryt en tradition! På flera sätt. Var med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv! Och varför inte börja vinterbada du också? Det ska vi se till att vår nya kyrkoherde ska få göra. Vill du hjälpa oss i den här utmaningen? Swisha din gåva till Vikingstads församlings swishnummer 123 440 60 88 så hjälps vi åt att stoppa övergreppen på flickorna i världen.

Gabriella Bratt
Administratör, Vikingstads församling