För djurens, miljöns och skapelsens skull
- Jag blev vegetarian i tonåren. För djurens skull. I dag handlar mitt val lika mycket om miljön och klimatet. Att inte äta kött är ett enkelt och självklart sätt att värna skapelsen.
Det säger Katja Ekman, präst i Åkerbo församling. Hon kommer ursprungligen från Tyskland och firar ibland julen där. Då blir det mer vanlig festmat (”senaste gången gjorde min mamma en vegetarisk lasagne, det var inte så juligt!”). Landet har inte någon särskilt stark julmatstradition. Men jularna i Sverige firas med korv, köttbullar och annan vanlig julmat, fast vegetarisk.
- Det är jättebra att det finns goda, vegetariska alternativ att köpa, särskilt barnen uppskattar det. Ibland har vi haft egen ”sillinläggning” men det tyckte jag inte var så gott.

Här invänder Maria Bergendahl, informatör och kollega med Katja. Båda ingår i ett vegetariskt matlag på jobbet. Nio arbetskamrater turas om att laga grön mat varsin vecka.
Maria har varit vegetarian i många år och gillar att laga mat från grunden. Hon tillreder en auberginesill som får Katja att tänka om.
- Faktiskt jättegod, skrattar Katja om auberginebitarna med pikant smak av dill, ättika och senap. Grönkål är annars en av hennes favoritgrönsaker. Hon hackar den till en färgrik och krispig sallad tillsammans med valnötter, granatäppelkärnor, apelsin och senapsvinägrett.
Maria svänger ihop en Janssons frestelse som sonen Josef introducerat. Här är det inte ansjovis utan norialger som får ge sälta och havssmak åt potatisen. Griljerad brysselkål blir ett mjällt och läckert alternativ till vegoköttbullarna.
När maten är färdiglagad sprider sig en välbehaglig doft i sockenstugan i Vårdsberg. Vegojulbordet är färdigt att ätas. Några veckor för tidigt. Men på julafton är det dags igen!
Katarina Sandström Blyme, text
Emanuel Eriksson, foto
Texten har tidigare varit publicerad i Correns julbilaga 2015.