Tända gravljus mot vit bakgrund.
Foto: Louise Hedberg /Ikon

Kråkfåglar norpar gravljus på gravarna

Har gravljus försvunnit från gravplatsen? Då är det med största sannolikhet en fågel som tagit ljuset då de gillar att äta av stearinet.

Fåglar som tar lösa gravljus från gravar är ett känt problem på kyrkogårdarna runt om. Lerums kyrkgård är inget undantag. Fåglarna (framför allt kråkor, skator och kajor) tar ljusen från graven och flyger en bit därifrån och äter därefter upp stearinet. De lär sig även öppna lock samt luckor till gravlyktor.

Förvaltningen har dessvärre nyligen även uppmärksammat att det blivit en del glassplitter på våra asfalterade gångar och vägar då fåglar även tar gravljus i glasbehållare som de tappar eller släpper ner i asfalter. Vi avråder därför från att ställa gravsljus i glasbehållare på gravplatsen av säkerhetsskäl för människor och djur som vistas på kyrkogården. 

 

KONTAKTA LERUMS KYRKOGÅRDSEXPEDITION

Hos oss kan du boka tid för gravvisning, gravsättning och borgerlig begravningsceremoni. Det är även till oss du vänder dig med frågor gällande gravplatser, gravrättsinnehav, gravskötsel och övriga kyrkogårdsärenden.

 

Vår expedition är öppen helgfri vardag kl. 10:00 - 12:00

Telefon: 0302-52 25 59
E-post: lerum.kyrkogarden@svenskakyrkan.se 
 
Besöksadress:
Kastenhofsvägen 6, 443 35 Lerum
För att se karta över kyrkogården, klicka här.

Postadress: Lerums kyrkogårdsförvaltning, Box 126, 443 23 Lerum 

 

AVVIKANDE ÖPPETTIDER:

Under sommaren 2023 kommer kyrkogårdsexpeditionen att vara stängd varje torsdag mellan vecka 26 – 34.

Juldagen, 25 dec – Stängt
Annandag jul, 26 dec – Stängt
Nyårsdagen, 1 jan 2024 - Stängt