Två hängade dopklänningar, en med rosa band och en med blått band.

Dopklänning

Den vita klänningen är en symbol som vill påminna om att vi genom hela livet får växa i vår tro och mogna i vår erfarenhet av Gud. Lerums församling har dopklänningar i flera storlekar som går bra att låna.

Vid ett barndop är det föräldrarna som vill att deras barn ska döpas. För barnet innebär detta att dopet blir något att växa in i. Den långa dopklänningen vill  visa hur dopet är något att växa i och hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå. När man sedan konfirmeras tar man symboliskt på sig dopklänningen (konfirmandkåpan) igen. Vid konfirmationen får den döpte säga ja till sitt dop. 

I vissa familjer har en dopklänning funnits i många generationer. Ibland har man också broderat barnens namn och dopdatum på klänningen. För dessa familjer blir detta ett tydligt tecken på samhörighet över generationerna.

Kontakta expedditionen om du behöver låna en dopklänning

Kontakt/press

På den här sidan och dess undersidor har vi samlat kontaktuppgifter och länkar som kan vara till nytta för dig som söker kontakt. Om du ändå inte hittar rätt, pröva sökfunktionen längst upp till höger!