Bakning pågår
Foto: Ingrid del Castillo

En diakonal satsning

Nyhet Publicerad

Tack vare ett samarbete med pastoratet och det sociala företaget Café Rekommenderas är Lina Hastegård ett steg närmare sin dröm. Detta är en del av en större diakonal satsning med fokus på unga vuxna i behov av stöd för att komma ut eller vidare i arbetslivet.

Ur Musikens hus, i gamla delen av S:t Persgården, brukar toner av körsång flöda. På torsdagar och fredagar möts vi nu även av doften av kakbak från köket. Lina Hastegård jobbar med hushållsnära tjänster i ett annat socialt företag i snart 7 år men nu vill hon ta tag i en gammal dröm och får handledning av Anneli Rosén från Café rekommenderas.

— Jag har funderat länge på att starta ett eget fik, säger Lina. När jag var som mest ivrig kontaktade jag livsmedelsverket och fastighetsägare om lokaler …men till slut insåg jag att det här kommer inte gå… fast så ska man ju aldrig tänka, utan någon gång ska jag starta ett raw-food café!
Lina visar stolt upp ett exempel på små nyttiga råkost-semlor i miniformat. Under tiden förbereder Anneli kaksmeten som innehåller palsternacka.

— Morotskaka är vanligt men man kan göra kakor på mycket annat som palsternacka, rödbeta och squash förklarar Anneli .

Kakorna som bakas i Musikens hus hamnar på caféet i Falun. Men även andra kan utnyttja denna tjänst och köpa fikabröd.

En diakonal satsning tar form

Detta är början av en diakonal satsning med fokus på unga vuxna 18+ i utanförskap som går under projektnamnet ”Lets work”.  Pastoratet gör detta i samarbete med Café Rekommenderas, som har sin bas i Falun . Det är ett arbetsintegrerande socialt företag med tjugo personer som har sysselsättning där. Det övergripande målet att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle.  

En viktig del i denna företagsform är att medarbetarna uppmuntras att ta ett aktivt ansvar och ha inflytande över sin utvecklings- eller rehabiliteringsprocess. Med projektmedel kan Café Rekommenderas expandera sin verksamhet och påbörjar nu ett samarbete med Leksand-Djura-Siljansnäs pastorat.

Lets work-utvecklas

Johanna Vinter, diakon i pastoratet ansvarar för utvecklingen av projektet  Lets Work.  I fjol startades Matbanken. - mötesplats  där församlingen i Leksand skänker vidare tjänlig mat som affärerna annars slänger .

—    Vad är händer framöver?

—    Genom projektet kommer mötesplatser och sammanhang för ungdomar skapas i samverkan med andra aktörer som jobbar med ungdomsfrågor, säger Johanna.