Bostad i Köpenhamn

Letar du efter en bostad i Köpenhamn/Danmark?

STUDERANDE/UNGDOM
Gå in på www.kollegierneskontor.dk. Här finns de flesta studenthem i hela Danmark. Eller findkollegie.dk som listar alla kollegier och ungdomsboliger, sorterat efter stad/område.

ANDRA BOSTADSSÖKANDE
På danska heter bostad "bolig" så man kan alltid gå in på www.google.dk eller liknande och söka på "bolig" (til leje= att hyra/hyrelägenhet, ejerlejighed= man köper lägenheter på samma sätt som om man köper ett hus, andelslejlighed= ungefär som en bostadsrätt).

Om man köper en "ejerlejlighed" betalar man, förutom priset på lägenheten, också ett visst belopp i månaden (fællesudgift) till städning i trappuppgången, elektricitet och liknande. Du betalar också fastighetsskatt. "Ejerlejligheder" hittar du hos fastighetsmäklarna.

Om du köper en "andelslejlighed" är priset mycket lägre än en "ejerlejlighed" men du betalar också en månadshyra, däremot ingen fastighetsskatt. Ägaren av en "andelslejlighed" måste själv bo i lägenheten. Om man p.g.a. studier eller liknande måste flytta får man, under en period av två år, hyra ut sin "andelslejlighed" men därefter skall man sälja eller flytta tillbaka. "Andelslejligheder" finner man genom att googla på "andelsbolig".

Lycka till!