Ungdomsbussen

NY BUSS SÖKES! Ungdomsbussen är just nu trasig. Så trasig att vi inte kommer att kunna laga den. Så därförsöker vi en ny buss och sponsorer som kan hjälpa till att finansiera den. Vill du hjälpa till? Alla privatpersoner och företag är välkomna!

Volontärutbildning för Vintervärme, Stadsmissionen och Ungdomsbussen

NY UTBILDNING I FEBRUARI: Vill du vara med och göra skillnad för människor som lever i utsatthet i Karlstad? Genom denna utbildning får du verktygen du behöver för att arbeta som volontär på Nattboendet Vintervärme, Ungdomsbussen och Karlstads kyrkliga stadsmission.

Ett samtal över en fika - det är hela idén med Ungdomsbussen. Flera tusen bullar och lika många koppar varm dryck ger många möten med människor på Stora torget i Karlstad. Foto: Louise Albrecht

Vill du köra Ungdomsbussen?

Hjälp oss att köra bussen på plats på Stora torget. Nu söker vi fler chaufförer!

Var en närvarande vuxen i Ungdomsbussen

Var med och dela ut fika, ge värme, någon att prata med eller hjälp till när ungdomarna behöver oss. Nu behöver vi fler fina volontärer!

Bullbakardag

Baka bullar till Ungdomsbussen

Engagera dig på ett kladdigt sätt och baka några av de tusentals bullar som Ungdomsbussen delar ut varje år.

Det är 23.30 en fredag kväll och kvällen är kylig trots att det är maj. Det rör sig människor över torget som är på väg till nästa ställe. Några har precis kommit med bussen. Vid ungdomsbussen står bullarna framme och volontärerna har redan hällt upp många koppar kaffe till fikasugna ungdomar. En kille har tappat sin telefon och ber om hjälp att ringa sin mamma. En tjej vill prata om döden och flera hänger på. Bäst att brygga mer kaffe.


Ungdomsbussen står på Stora torget varje fredagskväll 22.00-02.00.  Ombord på bussen kan du samtala, ta en fika eller bara sitta ner och ta det lugnt en stund. 

Ungdomsbussen ska vara en samlingsplats för ungdomar där de kan få en fika eller bara få snacka lite med vuxna volontärer. Att finnas där för de som kommer - oavsett om de behöver hjälp, vill värma sig, behöver ha nåt i magen eller vill prata - är Ungdomsbussens hjärta. 
Varje kväll som bussen är på plats sker många möten. Volontärerna pratar med ungdomar som behöver någon som lyssnar, hjälper någon som fått för mycket att dricka, ser till att alla som kommer blir sedda och får ett vänligt och varmt bemötande.

Samordnare Anders Holz ser till att det alltid finns varm dryck att få när Ungdomsbussen är ute. Foto: Louise Albrecht

– Ungdomarna återkommer till Ungdomsbussen, den blir som en trygg punkt. Vi träffar ungdomar som är rädda och kanske till och med har fått stryk. Eller som bara vill prata lite. Det är så viktigt att vara där och fånga upp och lyssna, berättar Anders Holz som är samordnare för Ungdomsbussen.

Vid ungdomsbussen kan du alltid få hembakade bullar, en kopp nybryggt kaffe eller te, varm choklad och ibland grillas det korv.

– När ungdomarna kommer hit så ska det vara på riktigt. Bullarna ska vara hembakta och inga sönderfrysta som någon glömt längst in i en frysbox. Hit kan alla komma, gammal som ung, ta en fika och bara prata lite, säger Anders.

Vår vanligaste stationering är på Stora torget i Karlstad men vi åker också till andra ställen som Putte i parken och allhelgona på Rud.

Våra volontärer har innan de börjar jobba ute på bussen gått en utbildning under som är speciellt skräddarsydd för detta ändamål.

Bussen drivs av Svenska kyrkan i samverkan med Karlstads kommun.

Bullbakardag
Ungdomsbussen delar ut tusentals bullar varje år. En varm dryck och en bulle är en välkommen fika en kylig fredagskväll. Vill du hjälpa till att baka?

Hjälp Ungdomsbussen!

Det är bara tack vare värdefulla volontärer som Ungdomsbussen kan stå på torget varje fredagkväll. Så varför inte engagera dig! Detta kan du hjälpa till med:

Var närvarande vuxen på Stora torget

Som volontär på Ungdomsbussen serverar du fika och pratar med alla som kommer förbi. Det kan bli många roliga och djupa samtal under en fredagskväll. Att ge ett vänligt bemötande och finnas där som en lyssnande vuxen är en viktig uppgift. Ibland kan vi också behöva hjälpa ungdomar som behöver det.

Som volontär kommer du till torget strax före 22.00. Sen avslutar vi mellan 01.00 och 02.00 beroende på när människor går hem.
Alla volontärer får en utbildning så att de är rustade att hantera situationen i bussen. 

Kör bussen

Vi söker fler busschaufförer! Om vi inte har någon som kan köra bussen kan vi inte komma på plats. Om du har B-kort taget före 1996  eller C-kort och är intresserad så hör av dig!

De kvällar som du kör Ungdomsbussen till torget behöver du vara på plats i garaget på Örsholmen 21.00. Sen kör bussen till Västerstrandskyrkan för att hämta kvällens fika. Bussen ska sedan vara på plats på Stora torget ca 22.00. Under kvällen behöver chauffören inte vara kvar på torget utan det räcker om man kommer tillbaka mellan 01.00 och 02.00 för att köra bussen till garaget. Exakt tid bestämmer man med kvällens ansvarige.

Baka massor av bullar

Varje år delar Ungdomsbussen ut mer än 7000 bullar! En del hinner vi baka själva men många bakas av frivilliga händer. 
Vill du baka hemma? Hör av dig till Anders 054-14 14 86 först så ni kan göra upp hur bullarna ska paketeras och levereras.

Har du ett företag och vill bli ”Kanelbullssponsor”, som kan förse bussen med goda kanelbullar? Hör av dig till Anders du också.

Volontärutbildning

Vi har en Volontärutbildning tillsammans med Stadsmissionen två gånger om året. Klicka här för att läsa mer
Nytt för i år är att du får vara med i bussen från och med att utbildningen startar. Är du intresserad? Läs mer här och ta kontakt med oss så fort du kan.

Foto: Louise Albrecht

Historik

2010

Ungdomsbussen startar som ett samarbete mellan Karlstads pastorat och Karlstads kommun.

2014

Ungdomsbussen blir en av Karlstads kommuns Vardagshjältar.
Anders Holz tar över som samordnare av Ungdomsbussen.

2016

Ungdomsbussen får pris från IQ-stiftelsen.

2017

Värmlandstrafik bidrar med en ny buss som renoveras och invigs.

2020

Bussen tar paus från torget pga pandemi.
Ungdomsbussen firar 10 år men kan inte ha fest.

2021

Restriktioner släpps och bussen får äntligen vara på plats igen.
Äntligen kunde vi ha 10-årsjubileum i december!

Läs om Ungdomsbussen i media

2021

10-årsjubileum: ”Det är bara kärlek”
Tioårskalas för Ungdomsbussen: ”Vi ger er en applåd!”
Ungdomsbussen rullade ut på Stora torget igen

2020

Landshövdingen är volontär på Ungdomsbussen
Hopp om att Ungdomsbussen ska nå fler stadsdelar

2018

Ungdomsbussen på plats på skolavslutningsdagen

2017

Ungdomsbussen får ny buss: Guds buss rullar vidare
Ungdomsbussen söker frivilligkrafter
Ny bullbuss på torget

2016

Ungdomsbussen får IQ-pris
Ungdomsbussen får ett IQ-lyft

2015

Reportage om Ungdomsbussen
Ungdomsbussen gör premiär

2014

Årets vardagshjältar prisades
De är hjältar på riktigt