Foto: Sandra Albertus

Historik

Nyhet Publicerad Ändrad

Karlstads domkyrka låg ursprungligen nere vid Klarälven men flyttades efter branden 1719 till Lagberget

Tingvalla var namnet på den ö, där hertig Karl grundade Värmlands första stad, Karlstad. 1647 blev Karlstad stiftsstad och superintendenturen flyttades från Mariestad till Karlstad. Idag är titeln superintendent utbytt mot biskop och i Biskopsgården bor Karlstads stifts biskop, Sören Dalevi.
Karlstad drabbades som många andra trästäder av bränder. Branden 1719 tog hårt och lade staden och Domkyrkan i ruiner. Karlstads domkyrka var tidigare belägen nere vid Klarälven, där vi idag kan se Stadshotellet. Man beslutade då att flytta Domkyrkan till Lagberget. Den nya Domkyrkan byggdes som ett grekiskt kors, med Kungsholms kyrka i Stockholm som förlaga, och invigdes den 2 juli 1730. Redan 1737 förlängdes kyrkans västra korsarm när tornet invigdes.
1865 drabbades Karlstad återigen av en storbrand. Domkyrkan var en av få byggnader som klarade sig, men taket och delar av tornet med kyrkklockorna rasade in. Det dröjde ända till restaureringen 1915-1916 innan Domkyrkan var återställd efter den branden.